Siirry pääsisältöön

Kunnan kiinnostus julkiseen liikenteeseen hukassa

Jätin aloitteen ”Edullisemmin uimahalliin” bussilipusta, joka monien vaiheiden kautta päätyi kuntalaisille kokeiluun. Bussilipputuotteesta toki äänestettiin, sillä 22 valtuutettua eivät olleet valmiita leikkaamaan valtuustoseminaarin kuluista.


Aloitteen tarkoituksena oli kehittää kunnan sisäistä liikennettä, se kun on ainoa asia, mihin valtuusto pystyy vaikuttamaan. Aloitteen käsittelyssä edellytettiin, että siitä raportoidaan teknisen lautakunnan alaisuudessa toimivalle joukkoliikennetyöryhmälle. Tarkoituksena oli myös, että tulevaisuudessa lipputuotetta kehitettäisiin niin, että kunnassa voisi olla käytössä ”Edullisemmin kulttuuri- ja liikuntapalveluihin” -lipputuote. Tällainen lipputuote toisi mm. Monikon palvelut edullisemmin saavutettavaksi

Se, miten aloitteen kanssa lopulta kävi, kuvastaa hyvin kunnan teknisen puolen, Korsisaaren ja kunnanhallituksen kiinnostusta kehittää julkista liikennettä. Kymmenen kuukauden mittaiseksi suunniteltu kokeilujakso lyheni aikanaan jo kuuden kuukauden mittaiseksi. Lipputuotteen käytöstä ei tekninen johtaja muistanut raportoida joukkoliikennetyöryhmälle ja valtuutetut saivat lukea lipputuotteen lakkauttamisesta Korsisaaren uutiskirjeestä. Tekninen johtaja ei tiennyt, että kokeilujakso päättyy.

Kunnanhallituksen esityslistalla kerrotaan, että yhdistelmälippua on myyty joulu-huhtikuun välisenä aikana yhteensä 117 kpl. Mielestäni erittäin hyvä määrä. Toki kunnanjohtajan pohjaesitys oli, että lipputuote lakkautetaan. Syynä lienevät kustannukset, niitä kertyi 585 euroa.

Kunnanhallituksessa Leni Niinimäki teki aloitteen, että kokeilua jatkettaisiin, mutta muutosesitys ei saanut kannatusta. Hallituksen jäsen toki kyseli jo valtuuston kokouksessa, että onhan tulevassa seminaarissa jälkiruokaa tarjolla. Tällä se ainakin varmistetaan.

Ehdotin kunnanhallituksen puheenjohtajalle, että valtuustoseminaarin aiheeksi otetaan julkinen liikenne. Seuraava valtuusto päättää, miten julkinen liikenne kunnassa hoidetaan. Asia taitaa tulla päätettäväksi vuoden 2026 aikana. Minulle ei ole väliä, kuka hoitaa liikennöinnin, mutta näin onneton vuoroväli ja kehnot lipputuotteet eivät ole tätä päivää. Odotan innolla, että haluaako valtuusto edes keskustella bussiliikenteestä ja/tai aloittaa selvitykset jo tällä valtuustokaudella. Kunta tutkii vuosittain kuntalaisten tyytyväisyyttä julkiseen liikenteeseen. Tulos 2/5 ei kuitenkaan ole ollut riittävän huono, että asialle tehtäisiin jotain.

Marraskuussa kysyin Nurmijärven Uutisissa mielipidepalstalla, kuka päättää lakkautettavista julkisen liikenteen vuoroista, Korsisaari vai kunta. Siihen ei koskaan vastattu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty. Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset. Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten  hyvin  huonosti reitti on merkitty Hyvinkääl

Joukkoliikenteen ja uimahallin yhdistelmälippu kokeiluun

Välillä käy niin mukavasti, että itselle tärkeä asia on myös muille valtuutetuille tärkeä. Jätin aloitteen, että Nurmijärvellä otetaan käyttöön bussilippu, jolla pääsee edullisesti uimaan kunnan eri osista.  Kustannusvaikutuksia aloitteella ei ollut, sillä ehdotin, että 1000 euron kustannus otetaan valtuuston valtuustoseminaarin jälkiruokakuluista. Ajattelin, että valtuustolle on helppo päätös vaihtaa oma jälkiruoka kuntalaisten eduksi.  Perussuomalaisista 90% äänesti aloitettani vastaan ja valitsisi mieluummin itselleen jälkiruoan. Kokoomuksen ja keskustan riveissä äänet jakautuivat. Kokoomuksesta 4 (33%) ja Keskustasta jopa 7 (36%) valitsi mieluummin valtuuston tarjoilun. Vihreät, SDP ja VAS ovat usein samaa mieltä, mutta koska olemme vähemmistö, niin aloitteen läpimeno vaatii kannatusta myös suurista ryhmistä. Kiitos kaikille kannattaneille. Kuvassa vihreällä pohjalla näkyvät nimet valitsivan mieluummin jälkiruoan. Punaisella pohjalla muutosesityksemme, eli edullisemman lipputuotte

Toimelan pimitetty purkupäätös

 Kirkonkylässä sijaitseva, Nurmijärven rakennusperintöselvityksessä kakkosluokkaan rankattu Toimela puretaan vanhuksille suunnatun rakentamisen tieltä. Asemakaava- ja rakennuslautakunta on käynyt tutustumassa Toimelaan ja kuullut usean vuoden ajan kunnan toiveita jyrätä Toimela ja saada rakentaa tilalle betonilla päällystettyä kolmikerroksista harmautta.   Menetelmä, jolla asia esiteltiin lautakunnassa – tai oikeammin haluttiin piilottaa – on tavallaan jopa kekseliäs; päätöstä ei löydy teknisen johtajan esityksestä, vaan se täytyy kaivaa kaavamerkinnästä.  Toimelan kaavamerkintä oli aiemmin SR2: suojeltava rakennus. Asiaa on käsitelty nyt kolme vuotta, mutta koska päätös ei ole tyydyttänyt kuntaa, käsittelyä on jatkettu.  Kunta on päättänyt, että Toimela jyrätään, keinolla millä hyvänsä.   Asema- ja rakennuskaavalautakunnalle on esitelty Toimelan uusia suunnitelmia, joiden kaavamerkintään oli piilotettu uusi luokitus SR3. Sitä ei ole kirjattu esitykseen eikä päätökseen, vaan