Siirry pääsisältöön

Joukkoliikenteen ja uimahallin yhdistelmälippu kokeiluun

Välillä käy niin mukavasti, että itselle tärkeä asia on myös muille valtuutetuille tärkeä. Jätin aloitteen, että Nurmijärvellä otetaan käyttöön bussilippu, jolla pääsee edullisesti uimaan kunnan eri osista.

 Kustannusvaikutuksia aloitteella ei ollut, sillä ehdotin, että 1000 euron kustannus otetaan valtuuston valtuustoseminaarin jälkiruokakuluista. Ajattelin, että valtuustolle on helppo päätös vaihtaa oma jälkiruoka kuntalaisten eduksi. 

Perussuomalaisista 90% äänesti aloitettani vastaan ja valitsisi mieluummin itselleen jälkiruoan. Kokoomuksen ja keskustan riveissä äänet jakautuivat. Kokoomuksesta 4 (33%) ja Keskustasta jopa 7 (36%) valitsi mieluummin valtuuston tarjoilun. Vihreät, SDP ja VAS ovat usein samaa mieltä, mutta koska olemme vähemmistö, niin aloitteen läpimeno vaatii kannatusta myös suurista ryhmistä.

Kiitos kaikille kannattaneille. Kuvassa vihreällä pohjalla näkyvät nimet valitsivan mieluummin jälkiruoan. Punaisella pohjalla muutosesityksemme, eli edullisemman lipputuotteen kannalla olevat.

Tässä puheeni. 

 Arvoisat puheenjohtajat, viranhaltijat ja muut läsnäolijat. 32 valtuutettua on allekirjoittanut aloitteen, jonka tavoitteena on tehdä Rajamäen uimahallista helpommin ja edullisemmin saavutettava eri puolilta kuntaa, erityisesti Klaukkalasta. Kiitän kaikkia allekirjoittaneita. 

 Nurmijärven kunnan verkkosivuilla on jälleen avattu kysely, jossa FCG:n avulla selvitetään kunnan palveluita. Viime vuonna toiseksi huonoimman arvosanan sai julkinen liikenne. Kunnan sivuilla mainitaan, että ”Kysely tuottaa arvokasta tietoa toiminnan kehittämiseen”

Vuoden aikana julkisen liikenteen parantamiseksi on kuitenkin tehty lähinnä leikkauksia. Kunnan sisäinen liikenne ei toimi tehokkaasti ja se on kallista. Tällä hetkellä kunnan sisäinen lipputuote maksaa 7 euroa. Tein tämän aloitteen, jotta voisimme kokeilla, lisäisikö edullisempi lipputuote kunnan sisäistä liikennettä. Kunnasta on viisasti kerrottu, että joukkoliikenne tarvitsee joukkoja kuljetettavaksi, ja sitä tässä yritetään saavuttaa. 

Nyt kun kunnassa on vihdoin aloitettu tai aloittamassa joukkoliikennetyöryhmän työ, tämä kokeiltava lipputuote on mainio työkalu työryhmälle ja meille seurata, voimmeko vaikuttaa kunnan sisäisen liikenteen käyttäjämääriin. Jos käyttäjämäärät kasvavat, meillä voisi lopulta olla käytössä kulttuuri- ja vapaa-ajan lipputuote. Tällöin esimerkiksi Monikossa käynti Rajamäeltä voisi olla edullisempaa. Tai täältä kirkolta SB-pro kotiotteuluihin tai NJS:n pelissä. 

 Aloitteen vastauksessa kerrotaan, että liikennöitsijä vastaa lipputuotteen kehittämisen ja hallinnoinnin kustannuksista, ja tarkoituksena on toteuttaa mobiililippu, johon kuuluu uimaoikeus. Miettikää miten hienoa olisi, jos Korsisaaren mobiilisovelluksella voit ostaa konserttilipun ja pääset edullisesti paikalle. Malli on tuttu monista kaupungeista. 

 Liikennöitsijä on luvannut hoitaa myös markkinoinnin. Kun liikennöitsijä markkinoi ja mobiiliin tulee uusi tuote, jossa on uimahallin lippu, uskon ja tiedän, että se voi kasvattaa uimahallin kävijämääriä. Tämän aloitteen todennäköinen lopputulos on , että Rajamäen uimahallin kävijämäärät kasvaisivat, ja tämä tulo tulee toista kautta kunnalle takaisin. 

Tätä monissa valtuustoryhmissä peräänkuulutetaan, tulopuolen kasvua. Samalla julkisen liikenteen käyttäjämäärät kasvaa ja samalla kunnan kulut pienenee myös sitä kautta. Haluan kiittää teknistä lautakuntaa laadukkaasta ja asiantuntevasta käsittelystä. Lautakunnassa on selkeästi osaamista, hienosti kehitetty lipputuotetta oikeaan suuntaan.

Suuri kiitos liikennöitsijälle ja uimahallille asian edistämisestä. Toivon vilpittömästi, että voisimme kokeilla tätä edullista tapaa kehittää julkista liikennettä. Mutta koska lisäkustannuksia ei voi ottaa, teen muutosesityksen, jonka vaikutukset kunnan käyttötalouteen on 0 euroa. 

Kuluja ei tule missään nimessä, tuloja todennäköisesti ja samalla kehitämme kuntalaisten kovasti toivomaa julkista liikennettä. Meillä on tarkoitus järjestää myös ensi vuonna valtuustoseminaari. Sen kulut löytyvät yhteisistä toiminnoista, ja sinne on perinteisesti varattu 20 000 euroa. Uskon ja toivon, että voimme leikata tarjoiluista ja kuluista 1000 euroa. 

Voimme silti järjestää hyvän seminaarin, vaikka siirrämme tämän porukan jälkiruokakulut kuntalaisten joukkoliikenteen parantamiseksi. Aika helppo päätös. Vihreän valtuustoryhmän muutosesitys on sama kuin teknisen lautakunnan alkuperäinen esitys kunnanhallitukselle, ainoastaan muutettuna aloitusaika vuodelle 2024. Kunta päättää, että kunnassa otetaan käyttöön vuoden 2024 alussa puo

leksi vuodeksi, viisi tuntia voimassa oleva joukkoliikenteen ja uimahallin yhdistelmälippu, jolla aikuinen ja/tai lapsi voivat matkustaa Rajamäelle ja takaisin uimaan mistä tahansa kunnan osasta. 

 Kunta osallistuu liikennöitsijän lipputulomenetyksiin 5,00 €/ostettu lippu, jolloin kunnan kustannuksiksi kokeilujakson aikana muodostuu noin 1000 € esittelytekstissä kuvatun mukaisesti. Kokeilujakson jälkeen tarkastellaan, onko lipputuotteelle kysyntää ja onko lipputuotteen kokeilun jatkamisesta tarpeen tehdä uusi päätös. 

 1000 euroa vähennetään vuoden 2024 valtuustoseminaarin kuluista (Konsernipalvelut, yhteiset toiminnot, palvelujen osto)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty. Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset. Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten  hyvin  huonosti reitti on merkitty Hyvinkääl

Vantaan maraton

Aloitin kesäkuussa maratonharjoittelun syksyn maratonille.  Tämän vuoden tavoitteena oli juosta maraton alle 3:40 aikaan. Kirjoitin maratonharjoittelusta aiemmin ja sen voi lukea täältä http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/09/kaksi-viikkoa-aikaa-pilata-maraton.html. Viimeisen viikon aikana juoksin tiistaina 4,87 km ja perjantaina 5,19. Aloitin tankkauksen keskiviikkona juomalla pari litraa vissyä päivässä ja syömällä enemmän pastaa ja leipää. Urheilujuomaa join puolilitraa perjantaina ja lauantaina. Tankkasin ajatuksella: älä syö mitään mitä et normaalisti söisi. Älä juo mitään mitä et normaalisti joisi. Join loppuviikolla myös oluen. Kävin keskiviikkona jalkahieronnassa. Diagnoosi oli tyly: oikean jalan pohje oli niin jumissa, että se oli tunnoton.  Hieronta auttoi hiukan ja sovimme, että tulen kisa-aamuna hakemaan kinesioteippauksen.   Suosittelen lämpimästi Rajamäeltä Rennoxpoint/Hieronatonni hierontaa. Sunnuntai 12.10 Kisa-aamuna eniten askarrutti sää ja kenkävalinta. Keli