Siirry pääsisältöön

Nurmijärven matkailukoordinaattorista

Budjettivaltuustossa pitämäni puhe matkailukoordinaattorista:

Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltija, valtuutetut ja muu yleisö

Matkailun kehittäminen on nostettu yhdeksi Nurmijärvi – paremman arjen ilmiö -kuntastrategian painopistealueista. Me laadimme ja päätimme strategiasta yksimielisesti. Me kaikki olemme sitä mieltä, että matkailun kehittäminen on tärkeää.

Kuva: Nurmijärven kunta
Matkailun taloudellinen merkitys on lisääntynyt selvästi viime vuosikymmenten aikana Suomessa. On erikoista ajatella, ettei matkailu olisi alueellisesti merkittävää elinkeinoa.

Matkailukoordinaattorin työtä kyseenalaistetaan. Mitä voittoa se tuo kunnalle tai miten hänen työtä mitataan. Taloudellinen hyöty on kuitenkin ensisijainen syy, miksi kunnat ylipäätään haluavat tuoda matkailua ja turisteja alueelleen.

Tuusulan kunta tiedotti viikko sitten, että Tuusulan alueelle kertyi viime vu
onna yli 37 miljoonaa euroa tuloja matkailusta. Summa on yli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2018. Matkailu toi Tuusulaan työtä 184 henkilötyövuoden verran.

Mistä tämä johtuu?

Tuusula kertoo osallistuneensa matkailun edistämiseen monin tavoin ja kunta sanoo jatkavansa kehittämistyötä, jotta kunnasta saataisiin vielä houkuttelevampi Uudellemaalle suuntaaville matkailijoille.

Meillä kunnassa aloitti matkailukoordinaattori vuoden 2022 alussa ja nyt 11 kuukautta myöhemmin osa valtuutetuista on sitä poistamassa, koska halutaan säästää.

Mikäli me nyt lakkautamme matkailukoordinaatorin viran, niin samalla alkaa Visit Nurmijärvi brändin ja hankkeen alasajo. Visit Nurmijärven lisäksi matkailukoordinaattorin työhön on kuulunut tapahtumakalenteri, Doerz verkkokauppa, Sääksin brändäys ja mm. todella tärkeänä koettu yrittäjäverkostotyö.

Yritysten toimintaedellytykset paranevat ja seudun tunnettuus ja imago vahvistuvat kuntien ja seutukuntien panostaessa matkailuun. Kunnallisen matkailusuunnittelun ja -päätöksenteon tutkiminen on tärkeää, koska matkailu on kasvanut ja tulee kasvamaan alana ja elinkeinona tulevaisuudessa. Näin lyhyeksi jäävä matkailukoordinaattorikokeilu ei anna meille mitään mahdollisuutta tutkia sen vaikuttavuutta, eli mitata sitä.

Koko Uudellamaalla välitön matkailutulo vuonna 2021 oli noin 2 miljardia euroa. Matkailukoordinaattorin tehtävänä on varmistaa Nurmijärvelle tästä iso siivu. Kuten Matti Putkonen sanoi, kaikki panokset on laitettava kunnan talouden parantamiseen. Tämä on nyt se paikka. 2 miljardia euroa otettavana.

Keskeistä on se, että pyritään houkuttelemaan alueen ulkopuolelta saapuvia matkailijoita kuluttamaan kohdealueen palveluita, jolloin alueelle tulee välitöntä matkailutuloa ja palveluille lisäkysyntää. Tätä tekee matkailukoordinaattori.

Me olemme yksimielisesti kirjanneet kuntastrategiaan, että Tulevaisuuden Nurmijärvi on suosittu matkailukohde. Matkailun, kulttuurin ja tapahtumatoiminnan toimintaedellytysten kehittämiseksi toimimme eri yritysten ja yhteisöjen aktiivisena yhteentuojana ja mahdollistamme erilaista toimintaa.

Tämä edellä mainittu ja meidän päättämä, vaatima ja haluama asia jää tekemättä mikäli meillä ei ole matkailukoordinaattoria.

Tuntuu käsittämättömältä nyhräämiseltä, että vuoden 2022 alussa – tämän vuoden alussa- olemme tehneet tämän päätöksen, palkanneet matkailukoordinaattorin ja nyt muutama kuukausi myöhemmin keskustelemme, että onko tämä tarpeen. Nyt valtuutetut päättävät, että alkaako Visit Nurmijärven alasajo

Kaikki matkailukoordinaattorin aloittamat hienot hankkeet jäävät tekemättä ja samalla voidaan vetää ruksit tuon kirjauksen päälle strategiaan, jos nyt tehdään tämä erityisesti paikallisia yrittäjiä näivettävä päätös. Se on harmittavaa miten Kimmo Pirkkala totesi, että kunnan ainoa vetonaula on Sääksi. Näin ei ole.

Kunnan yrittäjät ovat lähestyneet päättäjiä ja kysyvät aiotteko nyt vetää maton alta yrittäjiltä. Yrittäjät pelkäävät, että kaikki kunnan matkailun eteen tehty hieno työ valuisi kankkulain kaivoon.

Monikin yrittäjäjuhlassa palkittiin lauantaina kunnan Yrittäjyyttä positiivisesti edistäneenä tekona kunnan matkailukoordinaattorina toiminut Janne Raudaskoski. Aika vahva viesti yrittäjiltä.

Paikallisten yrittäjien puolesta pyydän, että säilytämme matkailukoordinaattorin viran.  Älkää vetäkö mattoa kunnan yrittäjien alta

 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty. Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset. Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten  hyvin  huonosti reitti on merkitty Hyvinkääl

Joukkoliikenteen ja uimahallin yhdistelmälippu kokeiluun

Välillä käy niin mukavasti, että itselle tärkeä asia on myös muille valtuutetuille tärkeä. Jätin aloitteen, että Nurmijärvellä otetaan käyttöön bussilippu, jolla pääsee edullisesti uimaan kunnan eri osista.  Kustannusvaikutuksia aloitteella ei ollut, sillä ehdotin, että 1000 euron kustannus otetaan valtuuston valtuustoseminaarin jälkiruokakuluista. Ajattelin, että valtuustolle on helppo päätös vaihtaa oma jälkiruoka kuntalaisten eduksi.  Perussuomalaisista 90% äänesti aloitettani vastaan ja valitsisi mieluummin itselleen jälkiruoan. Kokoomuksen ja keskustan riveissä äänet jakautuivat. Kokoomuksesta 4 (33%) ja Keskustasta jopa 7 (36%) valitsi mieluummin valtuuston tarjoilun. Vihreät, SDP ja VAS ovat usein samaa mieltä, mutta koska olemme vähemmistö, niin aloitteen läpimeno vaatii kannatusta myös suurista ryhmistä. Kiitos kaikille kannattaneille. Kuvassa vihreällä pohjalla näkyvät nimet valitsivan mieluummin jälkiruoan. Punaisella pohjalla muutosesityksemme, eli edullisemman lipputuotte

Vantaan maraton

Aloitin kesäkuussa maratonharjoittelun syksyn maratonille.  Tämän vuoden tavoitteena oli juosta maraton alle 3:40 aikaan. Kirjoitin maratonharjoittelusta aiemmin ja sen voi lukea täältä http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/09/kaksi-viikkoa-aikaa-pilata-maraton.html. Viimeisen viikon aikana juoksin tiistaina 4,87 km ja perjantaina 5,19. Aloitin tankkauksen keskiviikkona juomalla pari litraa vissyä päivässä ja syömällä enemmän pastaa ja leipää. Urheilujuomaa join puolilitraa perjantaina ja lauantaina. Tankkasin ajatuksella: älä syö mitään mitä et normaalisti söisi. Älä juo mitään mitä et normaalisti joisi. Join loppuviikolla myös oluen. Kävin keskiviikkona jalkahieronnassa. Diagnoosi oli tyly: oikean jalan pohje oli niin jumissa, että se oli tunnoton.  Hieronta auttoi hiukan ja sovimme, että tulen kisa-aamuna hakemaan kinesioteippauksen.   Suosittelen lämpimästi Rajamäeltä Rennoxpoint/Hieronatonni hierontaa. Sunnuntai 12.10 Kisa-aamuna eniten askarrutti sää ja kenkävalinta. Keli