Siirry pääsisältöön

Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 23.3.2022 kuntastrategian vuosille 2022–2030

Valtuuston kokous alkoi juhlavissa merkeissä, kun Nurmijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen luovutti tasavallan presidentin puolesta itsenäisyyspäivän kunniamerkit ansioituneille kunnan päättäjille sekä kunnan työntekijöille.

Minulle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein.

Valtuusto päätti Nurmijärven kuntastrategiasta. Tässä valtuustoryhmämme puhe.

Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltijat, valtuutetut ja muu yleisö

Nurmijärven kuntastrategia on todennäköisesti  lähivuosien tärkein asiakirja minkä hyväksymme. Nyt on luotu hyvät suuntalinjat kohti parempaa arkea. Strategiatyö on edennyt mukavan ripeästi, osallistaen ja kuunnellen sekä valtuutettuja, sidosryhmiä että kuntalaisia. Strategian täytäntöönpano jää meille tässä salissa oleville.

Kuntastrategia ei ole mainos, eikä esite, vaan tämän pitää ohjata meidän toimintaa lähivuosina. Todennäköisesti eniten strategiaan sitoutumista punnitaan budjettivaltuustossa.

Strategiassa luvataan laadukkaat varhaiskasvatus- ja opetuspalvelut, sekä samalla haetaan

Kuva: Rainer Lönnbäck

1.5% väestönkasvua. Tämä tarkoittaa, että kunnassa pitää voida paremmin ennakoida lapsimääriä kouluissa ja päiväkodeissa. Nurmijärven tulee varautua nykyistä paremmin palveluntarpeiden muutoksiin.

Varhaiskasvatuksen puolella kelpoisista opettajista on valtava pula, myös meillä täytyy olla riittävä ja pätevä henkilökunta. Helsinki on satsannut lisää opettajien palkkoihin. Olemmeko valmiita lähtemään myös tällaiseen?

Varhaiskasvatus- ja opetuspuolen työolosuhteisiin ja sitä kautta työntekijöiden työhyvinvointiin on panostettava, jos haluamme onnistua rekrytoinnissa.

Nuorten pahoinvointi on koronan vuoksi lisääntynyt huolestuttavan paljon. Millaisia keinoja ja resursseja me annamme opetushenkilöstön tueksi?

Strategiassa oleva teksti ei saa jäädä vain korulauseiksi, vaan meidän on aidosti oltava valmiita panostamaan lasten ja nuorten hyvinvointiin ja henkilökunnan jaksamiseen.

Sitten asumiseen.

Strategiassa todetaan, että huolehdimme asumisen monipuolisuudesta erilaiset elämäntilanteet ja asumistarpeet huomioiden. Vuoden alussa kunnanhallitus kuitenkin jo rajoitti mm. ara tuotantoa Vanhan Klaukan alueelta. Pöytäkirjasta ei löytynyt  tähän syytä.

Helmikuussa sama taho, eli kunnanhallitus keskusteli Nurmijärven kodeista. Lepolahti esitti Ikääntyneiden ja erityisryhmien asumisratkaisujen kehittämistä, mutta tämä ei myöskään kelvannut kunnanhallitukselle.

Harmi kun uusi kuntastrategia ei ollut kuukausi sitten voimassa.

Strategiaan on kirjattu hiukan intohimottomasti, että ”Mahdollistamme puurakentamista” Puurakentamisen mahdollistaminen tarkoittaa käytännössä kaavamerkintää, joka antaa siihen luvan.

En usko, että vapaaehtoisesti löytyy suuria määriä rakennusyhtiöitä, jotka haluavat rakentaa puukerrostaloja. Parempi muoto olisi ollut, ohjaamme tai edellytämme riittävää määrää puurakentamista. Kunnan pitäisi kaavalla osoittaa tontteja, mihin haluamme puurakentamista, sekä tehdä puurakentamisohjelma. Mahdollistamisen sijaan meidän pitäisi jo edellyttää. Tästä syystä kannatamme Keskustan esitystä.

Strategiaan on myös kirjattu ”Luomme edellytyksiä päätaajamien keskusta-alueiden kehittymiselle palveluiltaan monipuolisemmiksi” Tämä jää osittain jopa viranhaltijoiden vastuulle, sillä pienten kerrostalojen rakennusluvat ei tule lautakuntaan. Lautakunta delegoi päätösvallan viranhaltijoille. Kaikki lautakunnassa olleet muistanevat sen, että vaikka kaava edellytti liiketiloja kerrostalojen alimpaan kerrokseen, niin poikkeusluvalla näihin haettiin muutos. Liiketilojen suhteen strategian tämän osuuden ylin päätösvalta ja toteuttaminen lienee siis rakennusluvan myöntävällä viranhaltijalla.

Asuinalueiden siisteyden suhteen kannatamme ryhmänä SDP -ryhmän ponsiesitystä

Strategian viimeisellä sivulla on mukavaa luettavaa, kun todetaan, että kehitämme mm.  luonto-, ja kulttuurikohteita. NUUKA ohjelma oli jo rajoittamassa mm Aleksis Kivi museon aukioloja, mutta onneksi meidän valtuusto tuohon jo puuttui. Ilolla odotamme budjettivaltuuston osoittamia määrärahoja luonto- ja kulttuurikohteiden kehittämiselle.

Nurmijärven kunnan iso haaste on julkinen liikenne. Julkisen liikenteen kehittäminen on kunnassa jäissä. Olen papukaijana tätä samaa mantraa julkisesta liikenteestä jauhanut alusta alkaen ja nyt viimein viimeisessä kunnanhallituksessa julkinen liikenne sai pienen maininnan strategiassa. Toki toimenpiteisiin tämä ei johtane.

FCG:n viime vuonna toteuttamasta kuntapalvelututkimuksesta selvisi, että julkista liikennettä piti vain neljännes nurmijärveläisistä vastaajista hyvin hoidettuna. Artikkeli löytyy nurmijärvi.fi sivulta. Artikkelissa myös todetaan, että kunta on nostanut kuntapalvelututkimuksen tulokset keskeisiksi strategisiksi mittareiksi.

Strategiaan saakka ei kuitenkaan kelvannut, kuten myös SDP ryhmä totesi.  On vaikea ymmärtää kunnan haluttomuutta kehittää julkista liikennettä, luottamushenkilöillä on aika pienet mahdollisuudet vaikuttaa edes sisäiseen liikenteeseen ja ymmärtääkseni myös julkisen liikenteen työryhmää ei enää ole. Kuntastrategia on voimassa vuoteen 2030, mutta viiden vuoden kuluttua pitäisi olla jo aika selvä näkemys miten jatketaan julkista liikennettä vuoden 2028 jälkeen.

Lopuksi todetaan, että kunnallisalan kehittämissäätiön helmikuussa julkaisusta tutkimuksesta selviää, että Lähes joka viides suomalainen pitäisi muuttoa toiselle paikkakunnalle erittäin tai melko todennäköisenä seuraavan parin kolmen vuoden sisällä

Helsingissä asuvat olisivat muuhun Suomeen verrattuna kaikista valmiimpia vaihtamaan paikkakuntaa asumisen laadun, luonnonläheisyyden, turvallisuuden ja edullisempien asuinkustannusten perässä.

Tässä on meillä Nurmijärvellä valtava mahdollisuus. Paremman arjen ilmiössä on erinomainen päämäärä. Sitoudutaan siihen, sitoudutaan strategiaan. Seuraava askel on strategian mittareiden laadinta. Se vaatii viranhaltijoilta ja lautakunnilta hyvää tavoitteiden ja mittareiden laadintaa. Kiitos hyvästä yhteistyöstä valtuutetut ja viranhaltijat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty. Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset. Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten  hyvin  huonosti reitti on merkitty Hyvinkääl

Joukkoliikenteen ja uimahallin yhdistelmälippu kokeiluun

Välillä käy niin mukavasti, että itselle tärkeä asia on myös muille valtuutetuille tärkeä. Jätin aloitteen, että Nurmijärvellä otetaan käyttöön bussilippu, jolla pääsee edullisesti uimaan kunnan eri osista.  Kustannusvaikutuksia aloitteella ei ollut, sillä ehdotin, että 1000 euron kustannus otetaan valtuuston valtuustoseminaarin jälkiruokakuluista. Ajattelin, että valtuustolle on helppo päätös vaihtaa oma jälkiruoka kuntalaisten eduksi.  Perussuomalaisista 90% äänesti aloitettani vastaan ja valitsisi mieluummin itselleen jälkiruoan. Kokoomuksen ja keskustan riveissä äänet jakautuivat. Kokoomuksesta 4 (33%) ja Keskustasta jopa 7 (36%) valitsi mieluummin valtuuston tarjoilun. Vihreät, SDP ja VAS ovat usein samaa mieltä, mutta koska olemme vähemmistö, niin aloitteen läpimeno vaatii kannatusta myös suurista ryhmistä. Kiitos kaikille kannattaneille. Kuvassa vihreällä pohjalla näkyvät nimet valitsivan mieluummin jälkiruoan. Punaisella pohjalla muutosesityksemme, eli edullisemman lipputuotte

Vantaan maraton

Aloitin kesäkuussa maratonharjoittelun syksyn maratonille.  Tämän vuoden tavoitteena oli juosta maraton alle 3:40 aikaan. Kirjoitin maratonharjoittelusta aiemmin ja sen voi lukea täältä http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/09/kaksi-viikkoa-aikaa-pilata-maraton.html. Viimeisen viikon aikana juoksin tiistaina 4,87 km ja perjantaina 5,19. Aloitin tankkauksen keskiviikkona juomalla pari litraa vissyä päivässä ja syömällä enemmän pastaa ja leipää. Urheilujuomaa join puolilitraa perjantaina ja lauantaina. Tankkasin ajatuksella: älä syö mitään mitä et normaalisti söisi. Älä juo mitään mitä et normaalisti joisi. Join loppuviikolla myös oluen. Kävin keskiviikkona jalkahieronnassa. Diagnoosi oli tyly: oikean jalan pohje oli niin jumissa, että se oli tunnoton.  Hieronta auttoi hiukan ja sovimme, että tulen kisa-aamuna hakemaan kinesioteippauksen.   Suosittelen lämpimästi Rajamäeltä Rennoxpoint/Hieronatonni hierontaa. Sunnuntai 12.10 Kisa-aamuna eniten askarrutti sää ja kenkävalinta. Keli