Siirry pääsisältöön

Kuntastrategiasta ja julkisesta liikenteestä

 Lähes joka viides suomalainen pitäisi muuttoa toiselle paikkakunnalle erittäin tai melko todennäköisenä seuraavan parin kolmen vuoden sisällä, käy ilmi KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön helmikuussa julkaisusta tutkimuksesta. 

Helsingissä asuvat olisivat muuhun Suomeen verrattuna kaikista valmiimpia vaihtamaan paikkakuntaa asumisen laadun, luonnonläheisyyden, turvallisuuden  ja edullisempien asuinkustannusten perässä.

Edellä mainittujen lisäksi tärkeitä tekijöitä ovat hyvät liikenneyhteydet ja lähipalvelut. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen julkaisu osui täydellisesti Nurmijärven kuntastrategian laatimisen kannalta. 

Kuntalaisilla, kunnan henkilöstöllä, elinkeinoelämän edustajilla, järjestökentällä ja kunnan vaikuttamistoimielimillä oli mahdollisuus arvioida ja kommentoida Nurmijärven kuntastrategian luonnosta Me tehdään Nurmijärvi -verkkokyselyn kautta 14.1.–23.1.2022. 

Kyselyn perusteella kuntalaisten ajatukset olivat hyvin samankaltaisia kuin tuoreessa tutkimuksessa.

Valtuutetut ovat osallistuneet kunnan työpajoihin muutaman kuukauden ajan ja mikäli suunnitelmat etenevät aikataulun mukaisesti, niin strategia on valtuuston käsittelyssä maaliskuussa.

Nurmijärven kuntastrategiaan tullaan kirjaamaan ” Tavoittelemme hallittua väestönkasvua siten, että huomioimme palveluverkon kestävyyden”  Hallitun kasvun sijaan parempi muoto olisi kestävä kasvu, joka huomioisi talouden lisäksi esimerkiksi myös luonnon monimuotoisuuden. Nurmijärvellä on lähiluontoa ja siksi luonto ja lähiluonnon saavutettavuus on syytä kirjata strategiaan, osana kestävää kasvua.

Hallittu, eli kestävä väestönkasvu on hyvä, mutta palvelujen saavutettavuus ja julkinen liikenne pitää huomioida strategiassa ja toimenpiteissä paremmin. 

Nurmijärven kunnan suuri haaste on julkinen liikenne. Julkisen liikenteen kehittäminen on kunnassa jäissä ja netissä olleen kyselyn perusteella se näyttäisi olevan pienessä roolissa myös tulevassa strategiassa. Olen työpajoissa toivonut tähän kiinnitettävän huomiota. 

Tulevan hyvinvointialueen suhteen kunnassa pitää kiinnittää huomioita paremmin myös terveyspalvelujen saavutettavuuteen. 

FCG:n vuonna 2021 toteuttamasta kuntapalveluttutkimuksesta selvisi, että Julkista liikennettä piti vain 26 % vastaajista hyvin hoidettuna. Osuus on huolestuttavan pieni. Edellisestä tutkimuskerrasta tyytyväisten osuus oli pienentynyt 35 prosenttiyksikköä. Nurmijärven verkkosivuilla kerrotaan, että kunta on nostanut kuntapalvelututkimuksen tulokset keskeisiksi strategisiksi mittareiksi.

Maaliskuussa päätöksenteossa oleva strategia näyttää pitääkö lupaus paikkaansa. 

Lautakuntien asettamat tavoitteet julkisen liikenteen suhteen ovat vaatimattomia, sillä niissä edellytetään liikenteen palaavan koronakriisiä edeltävälle tasolle, eli tasolle mihin kunnassa ei olla tyytyväisiä. 

Edellisessä kuntastrategiassa todettiin, että julkisen liikenteen palvelutasoa tarkistetaan säännöllisesti. En muista, että tarkistuksia parempaan suuntaan olisi tehty.

Tuore KAKS tutkimus, kuntalaiskysely ja viime vuoden FCG kysely kaikki kertoo samaa karua kieltä julkisen liikenteen toimimattomuudesta.  

Tehdään laadukas strategia, jolla varmistamme Nurmijärven kestävän kasvun.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty. Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset. Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten  hyvin  huonosti reitti on merkitty Hyvinkääl

Joukkoliikenteen ja uimahallin yhdistelmälippu kokeiluun

Välillä käy niin mukavasti, että itselle tärkeä asia on myös muille valtuutetuille tärkeä. Jätin aloitteen, että Nurmijärvellä otetaan käyttöön bussilippu, jolla pääsee edullisesti uimaan kunnan eri osista.  Kustannusvaikutuksia aloitteella ei ollut, sillä ehdotin, että 1000 euron kustannus otetaan valtuuston valtuustoseminaarin jälkiruokakuluista. Ajattelin, että valtuustolle on helppo päätös vaihtaa oma jälkiruoka kuntalaisten eduksi.  Perussuomalaisista 90% äänesti aloitettani vastaan ja valitsisi mieluummin itselleen jälkiruoan. Kokoomuksen ja keskustan riveissä äänet jakautuivat. Kokoomuksesta 4 (33%) ja Keskustasta jopa 7 (36%) valitsi mieluummin valtuuston tarjoilun. Vihreät, SDP ja VAS ovat usein samaa mieltä, mutta koska olemme vähemmistö, niin aloitteen läpimeno vaatii kannatusta myös suurista ryhmistä. Kiitos kaikille kannattaneille. Kuvassa vihreällä pohjalla näkyvät nimet valitsivan mieluummin jälkiruoan. Punaisella pohjalla muutosesityksemme, eli edullisemman lipputuotte

Vantaan maraton

Aloitin kesäkuussa maratonharjoittelun syksyn maratonille.  Tämän vuoden tavoitteena oli juosta maraton alle 3:40 aikaan. Kirjoitin maratonharjoittelusta aiemmin ja sen voi lukea täältä http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/09/kaksi-viikkoa-aikaa-pilata-maraton.html. Viimeisen viikon aikana juoksin tiistaina 4,87 km ja perjantaina 5,19. Aloitin tankkauksen keskiviikkona juomalla pari litraa vissyä päivässä ja syömällä enemmän pastaa ja leipää. Urheilujuomaa join puolilitraa perjantaina ja lauantaina. Tankkasin ajatuksella: älä syö mitään mitä et normaalisti söisi. Älä juo mitään mitä et normaalisti joisi. Join loppuviikolla myös oluen. Kävin keskiviikkona jalkahieronnassa. Diagnoosi oli tyly: oikean jalan pohje oli niin jumissa, että se oli tunnoton.  Hieronta auttoi hiukan ja sovimme, että tulen kisa-aamuna hakemaan kinesioteippauksen.   Suosittelen lämpimästi Rajamäeltä Rennoxpoint/Hieronatonni hierontaa. Sunnuntai 12.10 Kisa-aamuna eniten askarrutti sää ja kenkävalinta. Keli