Siirry pääsisältöön

Kunnan kulttuuritarjonta vahvistaa sen taloutta

 Korona-ahdinko on koetellut julmimmin kulttuuri- ja tapahtuma-alaa.

Tiedämme, mikä vaikutus taiteella ja kulttuurilla on ihmisen hyvinvoinnille. Tiedämme, miten nämä vaikuttavat tunteisiimme ja kuinka esimerkiksi eri tapahtumissa voimme kokea yhteisöllisyyttä ja ilon hetkiä.

Taiteen, kulttuurin ja luovien alojen suurimmiksi taloudellisiksi vaikutuksiksi arvioidaan niiden tuottamat sisällölliset heijastusvaikutukset toisille toimialoille.

OLEN mukana Rajamäen Kylätiimissä, joka järjestää talkoina Rajamäen kyläpäivää, joten tarkastelen Rajamäen kyläpäivän vaikutuksia eri aloihin ja ihmisiin, paikallisesti.

Rajamäen kylätiimi vuokraa tekniikan Nurmijärveläiseltä Noisehouselta ja samalla työllistämme kolme ihmistä.

Tapahtuman järjestysmiehet ovat kaikki paikallisia, joille ostamme ruoat Rajamäen Cafe Murusta.

Tilaamme siis paikalliselta yrittäjältä ruokaa noin viidellekymmenelle ihmiselle. Muut eväät ja juomat ostamme paikallisesta kaupasta.

Rajamäen uimahalli tekee yhden vuoden parhaimmista, jollei parhaan myynnin kyläpäivänä. Samaa ovat kertoneet myös paikalliset ravintoloitsijat.

Rajamäen kyläpäivään olemme viime vuosina myös valinneet paikallisia esiintyjiä.

Olemme työllistäneet myös pienen eläintarhan.

Viimeisenä kahtena vuotena olemme työllistäneet myös nuoren nurmijärveläisen kesätöihin päivittämään verkkosivujamme.

RAJAMÄEN kyläpäivässä paikalle tulleet torikauppiaat tekevät kertomansa mukaan ennätysmyyntiä.

Illalla paikallinen taksiyrittäjä tekee todennäköisesti normaalia enemmän kyytikeikkoja.

Me järjestäjät, eli Rajamäen kylätiimi, emme nosta palkkaa, vaan teemme tapahtuman talkoilla.

Tapahtuman, joka merkitään aikaisessa vaiheessa kalenteriin ja jota kunnassamme odotetaan ja johon tullaan myös kauempaa.

Tapahtuman, jossa koetaan tunteita, yhteisöllisyyttä ja elämyksiä.

Tapahtuman suurin avustaja on Nurmijärven kunta, jonka taloudellinen apu mahdollistaa laadukkaat esiintyjät.

TAPAHTUMISTA ja kulttuurista puhuttaessa monesti unohtuu sen työllistävä ja taloudellinen vaikutus, erityisesti sen heijastusvaikutukset toisille.

Tämä on vain yksi esimerkki yhdestä pienestä paikallisesta tapahtumasta


Kulttuurin lisääminen työllistää ja vaikuttaa talouteen sekä kunnan imagoon. Suurilla tapahtumilla on valtava merkitys kaupungeille, kuten esim. Metallica Hämeenlinnassa.

Metallican jättikonsertin taloudellinen kokonaisvaikutus oli 10,9 miljoonaa. Hämeenlinnaan jäi rahaa 5,4 miljoonaa.  

Selvityksen mukaan 92 prosenttia konserttivieraista saapui Hämeenlinnan ulkopuolelta. Joka neljäs konserttivieras oli Hämeenlinnassa ensi kertaa.

Kunnan ei tarvitse olla tapahtuman järjestäjä, mutta mahdollistamalla asioita monet tahot hyötyvät.

Toivotaan, että Nurmijärvi saa kulttuurimyönteisen valtuuston.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 23.3.2022 kuntastrategian vuosille 2022–2030

Valtuuston kokous alkoi juhlavissa merkeissä, kun Nurmijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen luovutti tasavallan presidentin puolesta itsenäisyyspäivän kunniamerkit ansioituneille kunnan päättäjille sekä kunnan työntekijöille. Minulle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein. Valtuusto päätti Nurmijärven kuntastrategiasta. Tässä valtuustoryhmämme puhe. Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltijat, valtuutetut ja muu yleisö Nurmijärven kuntastrategia on todennäköisesti  lähivuosien tärkein asiakirja minkä hyväksymme. Nyt on luotu hyvät suuntalinjat kohti parempaa arkea. Strategiatyö on edennyt mukavan ripeästi, osallistaen ja kuunnellen sekä valtuutettuja, sidosryhmiä että kuntalaisia. Strategian täytäntöönpano jää meille tässä salissa oleville. Kuntastrategia ei ole mainos, eikä esite, vaan tämän pitää ohjata meidän toimintaa lähivuosina. Todennäköisesti eniten strategiaan sitoutumista punnitaan budjettivaltuustossa. Strategiassa luvataan laadu

Nurmijärvi julistautui Aleksis Kivi -pääkaupungiksi -puhe

Vihreä valtuustoryhmä kiittää hienosti suunnitellusta juhlavuoden ohjelmasta. Kohtuu niukalla budjetilla nurmijärveläiset tuntuvat saavan varsin monipuolisen juhlavuoden.  Samaan yhteyteen Vihreä valtuustoryhmä asettaa toiveen, että samanlaisella intohimolla ja valmistelulla syntyisi myös muut kunnan asiat.  Tämän päivän perusteella erityisesti valtuutettujen jättämät aloitteet. Kuten Aleksis Kivi kirjoitti: ”Kaikki onnistuu hyvin, jos käymme aina käsiin järkevällä mielellä” Ilolla kiitämme, että kunnassa puhutaan ilmiöittämisestä. Vaikka me toteamme, että Nurmijärvi on ilmiö, ei se tee siitä vielä totta.  Olemme sitä mieltä, että Nurmijärvi tarvitsee tarinan. Kuten viestintäpäällikkö Siltanen totesi maanantaina, meillä on 150 vuotinen historia veljesten kanssa, sitä ei kannata piilottaa.  Se pitää valjastaa voimavaraksi. Julistautuminen Aleksis Kivi -pääkaupungiksi on hyvä alku, mutta se vaatii toimia tuleville vuosille. Kunnanhallitus varsin hanakasti korosti, että päätökse

Nurmijärvi ei kunnioita suojelumääräyksiä

Nurmijärven asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan, että kunta vastustaa kuntalaisen tekemää valitusta vanhan seurakuntatalon purkamisesta. Lautakunta päätti keväällä, että seurakunta saa luvan purkaa Kirkonkylässä kirkonmäellä sijaitsevan vanhan seurakuntatalon. Seurakuntatalon purkaminen jatkaa kunnassa vallitsevaa yleisesti hyväksyttyä linjausta, jonka mukaan suojelumerkintöjä ei tarvitse noudattaa kun vain jaksaa odottaa, että aika tekee tehtävänsä. Seurakunta on 90-luvusta lähtien yrittänyt päästä eroon kauniista seurakuntatalostaan. Miksi talo olisi pitänyt säilyttää? Samasta syystä kuin Toimela, joka koki saman nurmijärveläisen kohtalon. Kuvittele, että Nurmijärvellä olisi keskusta, jonka arkkitehtuurista yleiskuvaa hallitsisivat arkkitehtien suunnittelemat rakennukset, eivät rakennusyhtiöt. Hienoa puurakentamista edustavat keskustat ovat kuolemassa Suomesta sukupuuttoon. Nurmijärvellä olisi mahdollisuus erottua edukseen. Tai olisi ollut. Nurmijärvellä vois