Siirry pääsisältöön

Kunnan kulttuuritarjonta vahvistaa sen taloutta

 Korona-ahdinko on koetellut julmimmin kulttuuri- ja tapahtuma-alaa.

Tiedämme, mikä vaikutus taiteella ja kulttuurilla on ihmisen hyvinvoinnille. Tiedämme, miten nämä vaikuttavat tunteisiimme ja kuinka esimerkiksi eri tapahtumissa voimme kokea yhteisöllisyyttä ja ilon hetkiä.

Taiteen, kulttuurin ja luovien alojen suurimmiksi taloudellisiksi vaikutuksiksi arvioidaan niiden tuottamat sisällölliset heijastusvaikutukset toisille toimialoille.

OLEN mukana Rajamäen Kylätiimissä, joka järjestää talkoina Rajamäen kyläpäivää, joten tarkastelen Rajamäen kyläpäivän vaikutuksia eri aloihin ja ihmisiin, paikallisesti.

Rajamäen kylätiimi vuokraa tekniikan Nurmijärveläiseltä Noisehouselta ja samalla työllistämme kolme ihmistä.

Tapahtuman järjestysmiehet ovat kaikki paikallisia, joille ostamme ruoat Rajamäen Cafe Murusta.

Tilaamme siis paikalliselta yrittäjältä ruokaa noin viidellekymmenelle ihmiselle. Muut eväät ja juomat ostamme paikallisesta kaupasta.

Rajamäen uimahalli tekee yhden vuoden parhaimmista, jollei parhaan myynnin kyläpäivänä. Samaa ovat kertoneet myös paikalliset ravintoloitsijat.

Rajamäen kyläpäivään olemme viime vuosina myös valinneet paikallisia esiintyjiä.

Olemme työllistäneet myös pienen eläintarhan.

Viimeisenä kahtena vuotena olemme työllistäneet myös nuoren nurmijärveläisen kesätöihin päivittämään verkkosivujamme.

RAJAMÄEN kyläpäivässä paikalle tulleet torikauppiaat tekevät kertomansa mukaan ennätysmyyntiä.

Illalla paikallinen taksiyrittäjä tekee todennäköisesti normaalia enemmän kyytikeikkoja.

Me järjestäjät, eli Rajamäen kylätiimi, emme nosta palkkaa, vaan teemme tapahtuman talkoilla.

Tapahtuman, joka merkitään aikaisessa vaiheessa kalenteriin ja jota kunnassamme odotetaan ja johon tullaan myös kauempaa.

Tapahtuman, jossa koetaan tunteita, yhteisöllisyyttä ja elämyksiä.

Tapahtuman suurin avustaja on Nurmijärven kunta, jonka taloudellinen apu mahdollistaa laadukkaat esiintyjät.

TAPAHTUMISTA ja kulttuurista puhuttaessa monesti unohtuu sen työllistävä ja taloudellinen vaikutus, erityisesti sen heijastusvaikutukset toisille.

Tämä on vain yksi esimerkki yhdestä pienestä paikallisesta tapahtumasta


Kulttuurin lisääminen työllistää ja vaikuttaa talouteen sekä kunnan imagoon. Suurilla tapahtumilla on valtava merkitys kaupungeille, kuten esim. Metallica Hämeenlinnassa.

Metallican jättikonsertin taloudellinen kokonaisvaikutus oli 10,9 miljoonaa. Hämeenlinnaan jäi rahaa 5,4 miljoonaa.  

Selvityksen mukaan 92 prosenttia konserttivieraista saapui Hämeenlinnan ulkopuolelta. Joka neljäs konserttivieras oli Hämeenlinnassa ensi kertaa.

Kunnan ei tarvitse olla tapahtuman järjestäjä, mutta mahdollistamalla asioita monet tahot hyötyvät.

Toivotaan, että Nurmijärvi saa kulttuurimyönteisen valtuuston.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nurmijärven matkailukoordinaattorista

Budjettivaltuustossa pitämäni puhe matkailukoordinaattorista: Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltija, valtuutetut ja muu yleisö Matkailun kehittäminen on nostettu yhdeksi Nurmijärvi – paremman arjen ilmiö -kuntastrategian painopistealueista. Me laadimme ja päätimme strategiasta yksimielisesti. Me kaikki olemme sitä mieltä, että matkailun kehittäminen on tärkeää. Kuva: Nurmijärven kunta Matkailun taloudellinen merkitys on lisääntynyt selvästi viime vuosikymmenten aikana Suomessa. On erikoista ajatella, ettei matkailu olisi alueellisesti merkittävää elinkeinoa. Matkailukoordinaattorin työtä kyseenalaistetaan. Mitä voittoa se tuo kunnalle tai miten hänen työtä mitataan. Taloudellinen hyöty on kuitenkin ensisijainen syy, miksi kunnat ylipäätään haluavat tuoda matkailua ja turisteja alueelleen. Tuusulan kunta tiedotti viikko sitten, että Tuusulan alueelle kertyi viime vu onna yli 37 miljoonaa euroa tuloja matkailusta. Summa on yli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2018. Matkailu toi Tuu

Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 23.3.2022 kuntastrategian vuosille 2022–2030

Valtuuston kokous alkoi juhlavissa merkeissä, kun Nurmijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen luovutti tasavallan presidentin puolesta itsenäisyyspäivän kunniamerkit ansioituneille kunnan päättäjille sekä kunnan työntekijöille. Minulle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein. Valtuusto päätti Nurmijärven kuntastrategiasta. Tässä valtuustoryhmämme puhe. Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltijat, valtuutetut ja muu yleisö Nurmijärven kuntastrategia on todennäköisesti  lähivuosien tärkein asiakirja minkä hyväksymme. Nyt on luotu hyvät suuntalinjat kohti parempaa arkea. Strategiatyö on edennyt mukavan ripeästi, osallistaen ja kuunnellen sekä valtuutettuja, sidosryhmiä että kuntalaisia. Strategian täytäntöönpano jää meille tässä salissa oleville. Kuntastrategia ei ole mainos, eikä esite, vaan tämän pitää ohjata meidän toimintaa lähivuosina. Todennäköisesti eniten strategiaan sitoutumista punnitaan budjettivaltuustossa. Strategiassa luvataan laadu

Toimelan pimitetty purkupäätös

 Kirkonkylässä sijaitseva, Nurmijärven rakennusperintöselvityksessä kakkosluokkaan rankattu Toimela puretaan vanhuksille suunnatun rakentamisen tieltä. Asemakaava- ja rakennuslautakunta on käynyt tutustumassa Toimelaan ja kuullut usean vuoden ajan kunnan toiveita jyrätä Toimela ja saada rakentaa tilalle betonilla päällystettyä kolmikerroksista harmautta.   Menetelmä, jolla asia esiteltiin lautakunnassa – tai oikeammin haluttiin piilottaa – on tavallaan jopa kekseliäs; päätöstä ei löydy teknisen johtajan esityksestä, vaan se täytyy kaivaa kaavamerkinnästä.  Toimelan kaavamerkintä oli aiemmin SR2: suojeltava rakennus. Asiaa on käsitelty nyt kolme vuotta, mutta koska päätös ei ole tyydyttänyt kuntaa, käsittelyä on jatkettu.  Kunta on päättänyt, että Toimela jyrätään, keinolla millä hyvänsä.   Asema- ja rakennuskaavalautakunnalle on esitelty Toimelan uusia suunnitelmia, joiden kaavamerkintään oli piilotettu uusi luokitus SR3. Sitä ei ole kirjattu esitykseen eikä päätökseen, vaan