Siirry pääsisältöön

Nurmijärvi julistautui Aleksis Kivi -pääkaupungiksi -puhe


Vihreä valtuustoryhmä kiittää hienosti suunnitellusta juhlavuoden ohjelmasta. Kohtuu niukalla budjetilla nurmijärveläiset tuntuvat saavan varsin monipuolisen juhlavuoden. 

Samaan yhteyteen Vihreä valtuustoryhmä asettaa toiveen, että samanlaisella intohimolla ja valmistelulla syntyisi myös muut kunnan asiat. 
Tämän päivän perusteella erityisesti valtuutettujen jättämät aloitteet.

Kuten Aleksis Kivi kirjoitti:
”Kaikki onnistuu hyvin, jos käymme aina käsiin järkevällä mielellä”

Ilolla kiitämme, että kunnassa puhutaan ilmiöittämisestä. Vaikka me toteamme, että Nurmijärvi on ilmiö, ei se tee siitä vielä totta.  Olemme sitä mieltä, että Nurmijärvi tarvitsee tarinan. Kuten viestintäpäällikkö Siltanen totesi maanantaina, meillä on 150 vuotinen historia veljesten kanssa, sitä ei kannata piilottaa.  Se pitää valjastaa voimavaraksi.

Julistautuminen Aleksis Kivi -pääkaupungiksi on hyvä alku, mutta se vaatii toimia tuleville vuosille. Kunnanhallitus varsin hanakasti korosti, että päätöksellä ei ole kustannusvaikutuksia.

Tulevina vuosina mielestäni siihen pitää kuitenkin varata rahaa. Se, että me olemme Aleksis Kivi -pääkaupunki edellyttää joka vuodelle toimenpiteitä asian ylläpitämiseksi. Käytännön toimet tarvitsevat myös resursseja, jotta juhlallisesta julistuksesta pääsemme käytännön tasolle: vaikka kirjastojen kehittäminen nykyaikaisemmiksi kohtaamispaikoiksi, joista löytyy tämän ajan lukijoita kiinnostavaa luettavaa ja sisältöjä.

Veljekset varmasti katsoisivat tyytyväisinä sitä kuinka uudet sukupolvet ovat löytäneet itselleen merkityksellistä ja kiinnostavaa luettavaa. Turvatkaamme siis riittävät resurssit. 

Tämä päätös julistautua Aleksis Kivi -pääkaupungiksi on ryhmämme mielestä tyylikäs toimenpide, jolla nostetaan esiin satsaus mitä täällä tehdään Seitsemän veljeksen, sekä erityisesti lukemisen edistämiseksi.  

Suomalaisten lukemiseen käyttämä aika on tutkimusten mukaan vähentynyt selvästi ja etenkin nuorten lukutaito on romahtanut huolestuttavasti. Nyt jos ja kun me omalla tavallaan julistaudumme myös lukukunnaksi, niin tässä on hyvä paikka pohtia mitä se käytännössä tarkoittaa? Ehkä me haastamme muita kuntia lukemaan? Tai missä kunnassa lainataan väkimäärään nähden eniten kirjoja.  Tärkeä asia, sillä ilman lukemista tarinamme loppuu lyhyeen ja heikon lukutaidon vaikutus näkyy esimerkiksi syrjäytymisenä.

Yhtenä lukuinnon kannustajana Nurmijärven kunta julkaisee Seitsemän veljestä -teoksesta sosiaalisen median draaman. Jukolan veljekset, @jukolabros1870, ja muut Kiven teoksesta tutut hahmot esiintyvät jatkossa Facebookissa, Instagramissa sekä Twitterissä.

Kiitos kunnan viestinnälle, kun ovat rakentaneet IG- tilit, valinneet häsät ja hommanneet liikutettavan kuvausseinän. Itse en äkkiseltään muista näin raikasta otetta viestinnästä meidän kunnassa.

”Ei maassa eikä taivaassa ole paikkaa niin rakasta kuin se, jossa synnyimme ja kasvoimme ja jonka tantereilla pieninä piimäpartaisina piehtaroitselimme” Näin kirjoitti Aleksis Kivi Seitsemässä veljeksessä. Tätä tannerta meillä täällä on, kuten Seitsemän veljeksen kaunis reitti.

Luonnolla on tärkeä asema Aleksis Kiven kirjallisessa tuotannossa. Seitsemässä veljeksessä metsä on konkreettisesti läsnä, olipa kysymys veljesten lapsuudesta Jukolassa tai heidän miehiksi varttumisestaan Impivaarassa. Suomalaisen kirjallisuuden edelläkävijän ja suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksen, Seitsemän veljeksen, kunniaksi tulee perustaa luonnonsuojelualue. Jätimme tänään vihreänä valtuustoryhmänä aloitteen, jossa esitämme Seitsemän veljeksen luonnonsuojelualueen perustamista. 

Kunnat voivat tarjota omistamiaan alueita suojeluun paikalliselle ELY-keskukselle. Alueista perustetaan pysyviä yksityisiä suojelualueita.  Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksella on tietoa Nurmijärven luontokohteista ja ympäristökeskus voi avustaa sopivan suojeltavan alueen etsinnässä. Suojeltavan alueen täytyy täyttää luonnonsuojelulain mukaiset edellytykset. Alue voi olla esimerkiksi tärkeä virkistyskohde, kuntalaisten suosima ulkoilukohde tai kaunis maisemallisesti.  Tähän kuvaukseen sopivaa luontoa löytyy sopivasti mm. Seitsemän veljeksen reitiltä.

Luonnonsuojelualueen perustaminen on pysyvä kunnianosoitus, joka muistuttaa olemassa olollaan Seitsemän veljeksen merkityksestä Nurmijärvelle.
Toiveena tietenkin olisi, että kunta ja Ely mahdollistavat tämän luonnonsuojelualueen juhlallisen luovutuksen lokakuussa Aleksis Kiven päivänä

Loppuun vielä ajatuksia ja ideoita miten juhlavuosi voisi näkyä. Todennäköisesti osa näistä on myös jo kunnan puolelta hienosti hoidossa.

Nurmijärven sähkö on hienosti mukana valotaideteoksessa, joka valaisee kolmostietä, mutta Nurmijärven sähköllä on myös ympäri kuntaa muuntamoja. Monissa kunnissa ja kaupungeissa muuntamot on joko maalattu tai niihin on teipattu taidetta. Nurmijärven sähkö voisi valita seitsemän muuntamoa, nimetä ne veljesten mukaan ja tilata niihin taidetta tai teipata niihin katkelmia tekstistä?

Rajamäen uimahallissa on hieno, valtava screen uima-allas ja saliosastolla. Nurmijärven kulttuuripalvelut voisi tuottaa ja toimittaa sinne materiaalia muistuttamaan Seitsemästä veljeksestä ja juhlavuodesta.  Tai vielä parempaa yhteistyössä koulujen kanssa.

Ahkerat Nurmijärven ploggaajat, eli roskajuoksijat, voisivat järjestää Seitsemän Veljeksen reitin ploggaus- päivän keväälle.

Lukemisen edistämisen juhlavuotena tietenkin kirjastot yhteistyössä opetustoimen kanssa on tässä varmasti myös keskiössä.  Tässä myös olisi houkuttava paikka palkita kuukausittain kuukauden nuori lukija. 

Olen jo aikaisemmin myös ehdottanut tai haaveillut, että Klaukkalan korkeaan kerrostaloon, eli siihen maitopurkkiin,  sopisi hienosti Seitsemän Veljeksen muraali.


Meillä on kunta starttannut ja ideoinut hienon juhlavuoden. Näin Nuuka- kautena koitetaan me kuntalaisina, vanhempina, urheiluseurojen jäseninä, vaikuttajina tehdä tästä myös omalta osaltamme ilmiö.

Nurmijärven uutiset uutisoi kokouksesta: https://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/837308-nurmijarvi-julistautui-aleksis-kivi-paakaupungiksi-symbolinen-teko  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty. Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset. Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten  hyvin  huonosti reitti on merkitty Hyvinkääl

Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 23.3.2022 kuntastrategian vuosille 2022–2030

Valtuuston kokous alkoi juhlavissa merkeissä, kun Nurmijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen luovutti tasavallan presidentin puolesta itsenäisyyspäivän kunniamerkit ansioituneille kunnan päättäjille sekä kunnan työntekijöille. Minulle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein. Valtuusto päätti Nurmijärven kuntastrategiasta. Tässä valtuustoryhmämme puhe. Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltijat, valtuutetut ja muu yleisö Nurmijärven kuntastrategia on todennäköisesti  lähivuosien tärkein asiakirja minkä hyväksymme. Nyt on luotu hyvät suuntalinjat kohti parempaa arkea. Strategiatyö on edennyt mukavan ripeästi, osallistaen ja kuunnellen sekä valtuutettuja, sidosryhmiä että kuntalaisia. Strategian täytäntöönpano jää meille tässä salissa oleville. Kuntastrategia ei ole mainos, eikä esite, vaan tämän pitää ohjata meidän toimintaa lähivuosina. Todennäköisesti eniten strategiaan sitoutumista punnitaan budjettivaltuustossa. Strategiassa luvataan laadu

Vantaan maraton

Aloitin kesäkuussa maratonharjoittelun syksyn maratonille.  Tämän vuoden tavoitteena oli juosta maraton alle 3:40 aikaan. Kirjoitin maratonharjoittelusta aiemmin ja sen voi lukea täältä http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/09/kaksi-viikkoa-aikaa-pilata-maraton.html. Viimeisen viikon aikana juoksin tiistaina 4,87 km ja perjantaina 5,19. Aloitin tankkauksen keskiviikkona juomalla pari litraa vissyä päivässä ja syömällä enemmän pastaa ja leipää. Urheilujuomaa join puolilitraa perjantaina ja lauantaina. Tankkasin ajatuksella: älä syö mitään mitä et normaalisti söisi. Älä juo mitään mitä et normaalisti joisi. Join loppuviikolla myös oluen. Kävin keskiviikkona jalkahieronnassa. Diagnoosi oli tyly: oikean jalan pohje oli niin jumissa, että se oli tunnoton.  Hieronta auttoi hiukan ja sovimme, että tulen kisa-aamuna hakemaan kinesioteippauksen.   Suosittelen lämpimästi Rajamäeltä Rennoxpoint/Hieronatonni hierontaa. Sunnuntai 12.10 Kisa-aamuna eniten askarrutti sää ja kenkävalinta. Keli