Siirry pääsisältöön

Nurmijärvi julistautui Aleksis Kivi -pääkaupungiksi -puhe


Vihreä valtuustoryhmä kiittää hienosti suunnitellusta juhlavuoden ohjelmasta. Kohtuu niukalla budjetilla nurmijärveläiset tuntuvat saavan varsin monipuolisen juhlavuoden. 

Samaan yhteyteen Vihreä valtuustoryhmä asettaa toiveen, että samanlaisella intohimolla ja valmistelulla syntyisi myös muut kunnan asiat. 
Tämän päivän perusteella erityisesti valtuutettujen jättämät aloitteet.

Kuten Aleksis Kivi kirjoitti:
”Kaikki onnistuu hyvin, jos käymme aina käsiin järkevällä mielellä”

Ilolla kiitämme, että kunnassa puhutaan ilmiöittämisestä. Vaikka me toteamme, että Nurmijärvi on ilmiö, ei se tee siitä vielä totta.  Olemme sitä mieltä, että Nurmijärvi tarvitsee tarinan. Kuten viestintäpäällikkö Siltanen totesi maanantaina, meillä on 150 vuotinen historia veljesten kanssa, sitä ei kannata piilottaa.  Se pitää valjastaa voimavaraksi.

Julistautuminen Aleksis Kivi -pääkaupungiksi on hyvä alku, mutta se vaatii toimia tuleville vuosille. Kunnanhallitus varsin hanakasti korosti, että päätöksellä ei ole kustannusvaikutuksia.

Tulevina vuosina mielestäni siihen pitää kuitenkin varata rahaa. Se, että me olemme Aleksis Kivi -pääkaupunki edellyttää joka vuodelle toimenpiteitä asian ylläpitämiseksi. Käytännön toimet tarvitsevat myös resursseja, jotta juhlallisesta julistuksesta pääsemme käytännön tasolle: vaikka kirjastojen kehittäminen nykyaikaisemmiksi kohtaamispaikoiksi, joista löytyy tämän ajan lukijoita kiinnostavaa luettavaa ja sisältöjä.

Veljekset varmasti katsoisivat tyytyväisinä sitä kuinka uudet sukupolvet ovat löytäneet itselleen merkityksellistä ja kiinnostavaa luettavaa. Turvatkaamme siis riittävät resurssit. 

Tämä päätös julistautua Aleksis Kivi -pääkaupungiksi on ryhmämme mielestä tyylikäs toimenpide, jolla nostetaan esiin satsaus mitä täällä tehdään Seitsemän veljeksen, sekä erityisesti lukemisen edistämiseksi.  

Suomalaisten lukemiseen käyttämä aika on tutkimusten mukaan vähentynyt selvästi ja etenkin nuorten lukutaito on romahtanut huolestuttavasti. Nyt jos ja kun me omalla tavallaan julistaudumme myös lukukunnaksi, niin tässä on hyvä paikka pohtia mitä se käytännössä tarkoittaa? Ehkä me haastamme muita kuntia lukemaan? Tai missä kunnassa lainataan väkimäärään nähden eniten kirjoja.  Tärkeä asia, sillä ilman lukemista tarinamme loppuu lyhyeen ja heikon lukutaidon vaikutus näkyy esimerkiksi syrjäytymisenä.

Yhtenä lukuinnon kannustajana Nurmijärven kunta julkaisee Seitsemän veljestä -teoksesta sosiaalisen median draaman. Jukolan veljekset, @jukolabros1870, ja muut Kiven teoksesta tutut hahmot esiintyvät jatkossa Facebookissa, Instagramissa sekä Twitterissä.

Kiitos kunnan viestinnälle, kun ovat rakentaneet IG- tilit, valinneet häsät ja hommanneet liikutettavan kuvausseinän. Itse en äkkiseltään muista näin raikasta otetta viestinnästä meidän kunnassa.

”Ei maassa eikä taivaassa ole paikkaa niin rakasta kuin se, jossa synnyimme ja kasvoimme ja jonka tantereilla pieninä piimäpartaisina piehtaroitselimme” Näin kirjoitti Aleksis Kivi Seitsemässä veljeksessä. Tätä tannerta meillä täällä on, kuten Seitsemän veljeksen kaunis reitti.

Luonnolla on tärkeä asema Aleksis Kiven kirjallisessa tuotannossa. Seitsemässä veljeksessä metsä on konkreettisesti läsnä, olipa kysymys veljesten lapsuudesta Jukolassa tai heidän miehiksi varttumisestaan Impivaarassa. Suomalaisen kirjallisuuden edelläkävijän ja suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksen, Seitsemän veljeksen, kunniaksi tulee perustaa luonnonsuojelualue. Jätimme tänään vihreänä valtuustoryhmänä aloitteen, jossa esitämme Seitsemän veljeksen luonnonsuojelualueen perustamista. 

Kunnat voivat tarjota omistamiaan alueita suojeluun paikalliselle ELY-keskukselle. Alueista perustetaan pysyviä yksityisiä suojelualueita.  Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksella on tietoa Nurmijärven luontokohteista ja ympäristökeskus voi avustaa sopivan suojeltavan alueen etsinnässä. Suojeltavan alueen täytyy täyttää luonnonsuojelulain mukaiset edellytykset. Alue voi olla esimerkiksi tärkeä virkistyskohde, kuntalaisten suosima ulkoilukohde tai kaunis maisemallisesti.  Tähän kuvaukseen sopivaa luontoa löytyy sopivasti mm. Seitsemän veljeksen reitiltä.

Luonnonsuojelualueen perustaminen on pysyvä kunnianosoitus, joka muistuttaa olemassa olollaan Seitsemän veljeksen merkityksestä Nurmijärvelle.
Toiveena tietenkin olisi, että kunta ja Ely mahdollistavat tämän luonnonsuojelualueen juhlallisen luovutuksen lokakuussa Aleksis Kiven päivänä

Loppuun vielä ajatuksia ja ideoita miten juhlavuosi voisi näkyä. Todennäköisesti osa näistä on myös jo kunnan puolelta hienosti hoidossa.

Nurmijärven sähkö on hienosti mukana valotaideteoksessa, joka valaisee kolmostietä, mutta Nurmijärven sähköllä on myös ympäri kuntaa muuntamoja. Monissa kunnissa ja kaupungeissa muuntamot on joko maalattu tai niihin on teipattu taidetta. Nurmijärven sähkö voisi valita seitsemän muuntamoa, nimetä ne veljesten mukaan ja tilata niihin taidetta tai teipata niihin katkelmia tekstistä?

Rajamäen uimahallissa on hieno, valtava screen uima-allas ja saliosastolla. Nurmijärven kulttuuripalvelut voisi tuottaa ja toimittaa sinne materiaalia muistuttamaan Seitsemästä veljeksestä ja juhlavuodesta.  Tai vielä parempaa yhteistyössä koulujen kanssa.

Ahkerat Nurmijärven ploggaajat, eli roskajuoksijat, voisivat järjestää Seitsemän Veljeksen reitin ploggaus- päivän keväälle.

Lukemisen edistämisen juhlavuotena tietenkin kirjastot yhteistyössä opetustoimen kanssa on tässä varmasti myös keskiössä.  Tässä myös olisi houkuttava paikka palkita kuukausittain kuukauden nuori lukija. 

Olen jo aikaisemmin myös ehdottanut tai haaveillut, että Klaukkalan korkeaan kerrostaloon, eli siihen maitopurkkiin,  sopisi hienosti Seitsemän Veljeksen muraali.


Meillä on kunta starttannut ja ideoinut hienon juhlavuoden. Näin Nuuka- kautena koitetaan me kuntalaisina, vanhempina, urheiluseurojen jäseninä, vaikuttajina tehdä tästä myös omalta osaltamme ilmiö.

Nurmijärven uutiset uutisoi kokouksesta: https://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/837308-nurmijarvi-julistautui-aleksis-kivi-paakaupungiksi-symbolinen-teko  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valtuusaloite puistokummitoiminnan aloittamisesta Nurmijärvellä

Jätin 16.12 valtuuston kokouksessa aloitteen puistokummitoiminnan aloittamisesta. ALOITE LYHYESTI: Puistokummitoiminta on kunnan järjestämää vapaaehtoistyötä. Puistokummit toimivat kunnan yleisillä viheralueilla vapaaehtoisesti ympäristön viihtyvyyden ylläpitämiseksi tekemällä käytännön puistotöitä tai keräämällä roskia. Puistokummit saavat kunnalta lainaksi työvälineitä. Me allekirjoittaneet esitämme, että Nurmijärven kunta aloittaa puistokummitoiminnan. ALOITE LAAJEMMIN: Nurmijärvellä on paljon puistoalueita, eikä kunnan omat henkilöresurssit riitä kaikkien alueiden siistinä ja viihtyisänä pitämiseen, saati vieraslajien torjuntaan. Toisaalta on kuntalaisia, jotka mielellään auttavat, haluavat pitää lähialueensa siistinä ja pitävät puutarhatöistä. Ratkaisuna on puistokummitoiminta, joka on käynnissä jo useilla paikkakunnilla, kuten Helsinki, Turku,Raisio, Mynämäki ja Kerava. Puistokummi on vapaaehtoinen kuntalainen, joka yksin tai yhdessä muiden kummien kanssa ottaa hoitaakseen

Nurmijärvi ei kunnioita suojelumääräyksiä

Nurmijärven asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan, että kunta vastustaa kuntalaisen tekemää valitusta vanhan seurakuntatalon purkamisesta. Lautakunta päätti keväällä, että seurakunta saa luvan purkaa Kirkonkylässä kirkonmäellä sijaitsevan vanhan seurakuntatalon. Seurakuntatalon purkaminen jatkaa kunnassa vallitsevaa yleisesti hyväksyttyä linjausta, jonka mukaan suojelumerkintöjä ei tarvitse noudattaa kun vain jaksaa odottaa, että aika tekee tehtävänsä. Seurakunta on 90-luvusta lähtien yrittänyt päästä eroon kauniista seurakuntatalostaan. Miksi talo olisi pitänyt säilyttää? Samasta syystä kuin Toimela, joka koki saman nurmijärveläisen kohtalon. Kuvittele, että Nurmijärvellä olisi keskusta, jonka arkkitehtuurista yleiskuvaa hallitsisivat arkkitehtien suunnittelemat rakennukset, eivät rakennusyhtiöt. Hienoa puurakentamista edustavat keskustat ovat kuolemassa Suomesta sukupuuttoon. Nurmijärvellä olisi mahdollisuus erottua edukseen. Tai olisi ollut. Nurmijärvellä vois

RYHMÄPUHE SEITSEMÄN VELJEKSEN KUNNIAKSI PERUSTETTAVASTA LUONNONSUOJELUALUEESTA

Koronakriisi on nostanut lunnon virkistyskäytön Suomessa uudelle tasolle. Luonnossa liikkuminen lisääntyi merkittävästi viime vuonna. Metsähallituksen hoitamilla valtion suojelualueilla tehtiin viime vuonna 8,2 miljoonaa maastokäyntiä. Ja kun muistetaan, että ulkomaalaisia asiakkaita ei viime vuonna ollut, voidaan todeta, että suomalaiset ovat todella lähteneet luontoon.  Viime vuonna sekä Nuuksion että Sipoonkorven kansallispuistoissa koettiin ennätysvuosi käyntimäärissä. Luonnossa virkistäytyminen ja kotimaan matkailu olivat vahvassa nosteessa koronapandemian aikana. Koronapandemia ei kuitenkaan ole yksin syy luonnossa virkistäytymisen kasvuun. Myllykoskella, eli tulevalla Seitsemän veljeksen luonnonsuojelualueella? Sain ympäristöministeriön ylijohtajalta, eli meidän vihreiden entiseltä valtuutetulta Tarja Haaraselta tuoretta ympäristöministeriön rahoittamaa tutkimustietoa ja apua tähän puheeseen. Kiitos Tarjalle. Tutkimuksen nimi on  Luonnon virkistyskäytön valtakunnallinen inventoi