Siirry pääsisältöön

Kuntastrategiapuhe Nurmijärven valuustossa 28.2.2018

Vihreät valtuustoryhmä on tyytyväinen strategiantekoprosessiin. On hienoa, että valtuutetuilla on ollut mahdollista useaan otteeseen kommentoida strategiaa. Erityiskiitos tästä osallistavasta ja joustavasta prosessista kehitysjohtaja Aarno Konoselle ja muille asian parissa työskennelleille. Kiitos myös ryhmille.
Valtuustoryhmät tekivät aidosti yhteistyötä ja mikäli tänään ei muutosesityksiä paljoa tule, niin voimme todeta, että ryhmien välisissä neuvotteluissa on tehty strategiaa hyvällä yhteistyöllä.
Kuntastrategiassa pitäisi löytyä kunnan valttikortit, eli mikä on meidän vetovoimatekijä ja mistä meidät tunnetaan. Olemme kirjanneet strategiaan vetovoimaiset taajamat. Kirkonkylän visio 2025 otsikon alle on kirjattu vetonaulaksi ”vahva yrityskeskittymäalue” ja ”Nopea liikenneyhteys suoraan moottoritielle”. Myllykukon vieressä oleva ramppi motarille tuntuu hiukan hassulta kirjaukselta vetonaulaksi. Nurmijärvellä kuitenkin asutaan lähellä luontoa, peruspalveluiden äärellä ja hyvien kulkuyhteyksien päässä helsingistä. Luulen, että Nurmijärveltä olisi löytynyt parempia vetonauloja kuin ”nopea liikenneyhteys motarille”.

Strategiassa kuntaa lupaa olla avoin ja ajantasainen viestijä. Tämä on tärkeä asia. Viestintä on kunnan markkinointia, sisäistä ja ulkoista. Aktiivinen viestintä on ainoa tapa näyttää kuntalaisille, että kunta on ajan tasalla ja elinvoimainen. Tärkeä kirjaus strategiassa on; kehitämme viestintäämme erilaiset kohderyhmät huomioon ottaen. Nuorten tavoittaminen vaatii viestinnältä uusia tapoja, tässä kunnalla on varmasti opittavaa.
Strategiassa lupaamme terveellisen ja turvallisen työympäristön, joten todennäköisesti sisäilmaongelmien korjaaminen vaatii lisärahaa tulevina vuosina. Tähän on myös helppo sitoutua.
Mielestämme on erinomaista että strategiaan on kirjattu terveellinen ja turvallinen työympäristö. 
Kaikki panostukset henkilökunnan viihtyvyyteen on tärkeitä, sillä tämänkaltainen vaihtuvuus henkilöstössä ei ole terveen organisaation merkki. Esimiestyöhön on syytä kiinnittää huomiota ja siksi arvostava, osallistava ja tavoitteellinen toiminta on tärkeää ja hyvä, että se lukee myös strategiassa. Kannustamme, arvostamme ja kiitämme. Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö on keskeisessä roolissa kunnan menestymisessä. Vihreät toivoo, että kunta ottaa käyttöönsä säännölliset työtyyväisyystutkimukset ja mittarit, jolla mitataan esimiestyötä. Jokaisella työntekijällä on oikeus hyvään esimieheen.
  Kuten esittelytekstissä kerrotaan; strategian vaikutukset riippuvat hyvin pitkälti siitä, miten hyvin sitä sitoudutaan noudattamaan. Strategia on mahdollistava, tulevina vuosina nähdään onko valtuustolla halu AIDOSTI toteuttaa strategiaa. Loppujen lopuksi me päätämme kuntastrategian toteuttamisesta viime kädessä kunnan talousarviossa ja –suunnitelmassa.
Kuntastrategian pitäisi sisältää valintoja siitä mitä kunta tulevaisuudessa erityisesti painottaa ja tavoittelee. Tästä strategiasta ei sellaisia montaa löydy. Strategiaan on kirjattu yksi painopiste, kohtaan Sujuva arki. Painopisteenä on kaikkien ikäryhmien osalta syrjätymistä ennaltehkäisevässä työssä ja tuessa. Soten myötä meille jää nuorten osalta tärkeimpinä koulutus ja vapaa-aika.
Varhaiskasvatuksen tiekartta, koulutustakuu, harrastustakuu, työpajatoiminta ja niin edelleen ovat käytännön toimenpiteitä ehkäisemään syrjätymistä. Tämä on meillä nyt yhteisenä painopisteenä. Muistetaan tämä myös budjettivaltuustossa. Hyvinvointiselvitys on karuaa luettavaa myös meidän keski-ikäisten suhteen: itsensä yksinäisiksi tuntevien osuus 20-54 vuotiasta työikäisistä on Nurmijärvellä vertailukuntien korkein. Tämän strategisen painopisteen jalkautuminen on tärkeää. Strategia tarvitsee mittarit; sitä saa mitä mittaa.
Strategiassa luvataan; laajennamme palveluidemme aukioloaikoja, kehitämme sisäistä joukkoliikennettä, selvitämme lippujärjestelmien yhdistämisen mahdollisuuksia, rakennamme kevyen liikenteen väyliä, pyrimme saamaan kunnan alueelle sata uutta työpaikkaa. Kaikille näille löytyy helposti mittarit. Otetaan seurantaan.
Seuraava vaihe on strategian jalkautuminen. Käsissämme on dokumentti, johon on kirjattu asioita, joista me valtuutetut olemme yhtä mieltä. Näitä asioita me kaikki haluamme. Vastuu ja seuranta tulee seuraavana. Me olemme kirjanneet, että kehitämme sisäistä joukkoliikennettä ja selvitämme lippujärjestelmien yhdistämisen mahdollisuuksia. Mikä on se yksikkö ja kuka on se henkilö, joka tätä käy nyt tekemään.
Ennaltaehkäisemme syrjäytymistä on konkreettinen painopiste, joka vaatii käytännön toimenpiteitä. Miten me valtuutetut pidämme huolta, että tämä asia, josta olemme kaikki samaa mieltä näkyy käytännön työssä meillä ja kunnan työntekijöillä.
Kuka on se ihminen tai mikä on se yksikkö kunnassa, joka vie tätä nyt aktiivisesti eteenpäin. Strategian onnistuminen vaatii vastuunottoa. Me kaikki haluamme näitä tänne kirjattuja asioita, nämä on tehty yhteistyössä. Yhteistyöllä nämä myös jalkautetaan.
Nurmijärven vihreät kannattaa strategian hyväksymistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty. Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset. Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten  hyvin  huonosti reitti on merkitty Hyvinkääl

Vantaan maraton

Aloitin kesäkuussa maratonharjoittelun syksyn maratonille.  Tämän vuoden tavoitteena oli juosta maraton alle 3:40 aikaan. Kirjoitin maratonharjoittelusta aiemmin ja sen voi lukea täältä http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/09/kaksi-viikkoa-aikaa-pilata-maraton.html. Viimeisen viikon aikana juoksin tiistaina 4,87 km ja perjantaina 5,19. Aloitin tankkauksen keskiviikkona juomalla pari litraa vissyä päivässä ja syömällä enemmän pastaa ja leipää. Urheilujuomaa join puolilitraa perjantaina ja lauantaina. Tankkasin ajatuksella: älä syö mitään mitä et normaalisti söisi. Älä juo mitään mitä et normaalisti joisi. Join loppuviikolla myös oluen. Kävin keskiviikkona jalkahieronnassa. Diagnoosi oli tyly: oikean jalan pohje oli niin jumissa, että se oli tunnoton.  Hieronta auttoi hiukan ja sovimme, että tulen kisa-aamuna hakemaan kinesioteippauksen.   Suosittelen lämpimästi Rajamäeltä Rennoxpoint/Hieronatonni hierontaa. Sunnuntai 12.10 Kisa-aamuna eniten askarrutti sää ja kenkävalinta. Keli

Joukkoliikenteen ja uimahallin yhdistelmälippu kokeiluun

Välillä käy niin mukavasti, että itselle tärkeä asia on myös muille valtuutetuille tärkeä. Jätin aloitteen, että Nurmijärvellä otetaan käyttöön bussilippu, jolla pääsee edullisesti uimaan kunnan eri osista.  Kustannusvaikutuksia aloitteella ei ollut, sillä ehdotin, että 1000 euron kustannus otetaan valtuuston valtuustoseminaarin jälkiruokakuluista. Ajattelin, että valtuustolle on helppo päätös vaihtaa oma jälkiruoka kuntalaisten eduksi.  Perussuomalaisista 90% äänesti aloitettani vastaan ja valitsisi mieluummin itselleen jälkiruoan. Kokoomuksen ja keskustan riveissä äänet jakautuivat. Kokoomuksesta 4 (33%) ja Keskustasta jopa 7 (36%) valitsi mieluummin valtuuston tarjoilun. Vihreät, SDP ja VAS ovat usein samaa mieltä, mutta koska olemme vähemmistö, niin aloitteen läpimeno vaatii kannatusta myös suurista ryhmistä. Kiitos kaikille kannattaneille. Kuvassa vihreällä pohjalla näkyvät nimet valitsivan mieluummin jälkiruoan. Punaisella pohjalla muutosesityksemme, eli edullisemman lipputuotte