Siirry pääsisältöön

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty.

Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset.

Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten hyvin huonosti reitti on merkitty Hyvinkäältä Rajamäelle.   

Nurmijärvellä parantamistyöt etenevät, mutta Hyvinkään puolella tilanne on mielestäni masentavan huono. Eksyin reitiltä kahdesti ja turvauduin paikallisten apuun. Tarkin ja paras ohje oli:”tästä jostain se menee”.

Hyvinkäällä reitti lähtee Sveitsin uimahallilta, mutta sitä ei ole sinne tietenkään merkitty. Polulla kulkijan eksyminen varmistetaan lopullisesti sillä, että Hyvinkään puolella reitti on merkitty sinisellä ja Nurmijärvellä punaisella. Tätä tietoa ei ainakaan Hyvinkään puolen kartoista löytynyt tai en osannut tulkita karttaa oikein. Hyvinkäältä Herusiin tultaessa pitää siis tietää, että nyt siirrytään punaiselle polulle. En tiennyt ja väitän, että tätä tietoa ei reititä löydy. Kuulin tästä valtuutettu Kaisu Paulannolta. Kiitos.
Hyvinkäältä Rajamäelle kulkeva reitti on 30 kilometriä pitkä ilman eksymisiä. Vaellusreitin luonto ja maasto vaihtelevat hyvin paljon. Reitin alkupäässä Hyvinkäällä on jyrkkiä nousuja ja kivikkoinen kapea polku on haastava kovakuntoisellekin juoksijalle.  Kiljavannummen harju on kuivaa puolukka- ja kaunista kanervatyypin kangasmetsää, harju on muodostunut jääkauden seurauksena. Kiljavannummen vesistöt, harjut ja suot kuuluvat erilaisiin suojeluohjelmiin ja ovat osittain rauhoitettuja. Reitti on kaunis ja muutamat maisemat näin kolmasti kun juoksin edestakaisin etsimässä reittimerkintöjä. 30 kilometrin matkalle kertyi nousua yhteensä 500 metriä. Ajassa mitattuna nousuihin meni lähes tunti.  


Seitsemän veljeksen vaellusreitti kulkee Hyvinkäältä Nurmijärvelle ja sieltä Tuusulan kautta Vantaalle ja päättyy Helsinkiin. Myös Tuusula on aloittanut reitin parannustyöt.  Tuusulassa olevaa vanhaa reittiosuutta ei ole koskaan kiinteästi merkitty maastoon, jonka vuoksi sen käyttö on ollut käytännössä olematonta.  Vaellusreitin kehittämistarpeen johdosta Tuusulan kunta on teettänyt esiselvityksen, jonka pohjalta on laadittu luonnos uudesta mahdollisesta reitistä. Reitti kulkisi muutaman kilometrin nykyisen reitin itäpuolella tuoden reitin paremmin asutusalueiden ja julkisen liikenteen ulottuville. Vaellusreitti voisi kulkea noin neljän kilometrin osina teemalla "kylästä kylään".

Nurmijärvellä ja Tuusulassa parannetaan Seitsemän veljeksen vaellusreitin merkintöjä, samaa toivon Hyvinkäältä. Tämä hieno reitti ylsi 10 joukkoon Vuoden Retkikohde 2014 –äänestyksessä ja kehäradan valmistuminen parantaa reitin saavutettavuutta. Parannetaan vielä reittimerkintöjä, sillä tämä on upea nähtävyys, jossa yhdistyy historia ja luonto. Käykää tutustumassa.
 
 


 
Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nurmijärvi julistautui Aleksis Kivi -pääkaupungiksi -puhe

Vihreä valtuustoryhmä kiittää hienosti suunnitellusta juhlavuoden ohjelmasta. Kohtuu niukalla budjetilla nurmijärveläiset tuntuvat saavan varsin monipuolisen juhlavuoden.  Samaan yhteyteen Vihreä valtuustoryhmä asettaa toiveen, että samanlaisella intohimolla ja valmistelulla syntyisi myös muut kunnan asiat.  Tämän päivän perusteella erityisesti valtuutettujen jättämät aloitteet. Kuten Aleksis Kivi kirjoitti: ”Kaikki onnistuu hyvin, jos käymme aina käsiin järkevällä mielellä” Ilolla kiitämme, että kunnassa puhutaan ilmiöittämisestä. Vaikka me toteamme, että Nurmijärvi on ilmiö, ei se tee siitä vielä totta.  Olemme sitä mieltä, että Nurmijärvi tarvitsee tarinan. Kuten viestintäpäällikkö Siltanen totesi maanantaina, meillä on 150 vuotinen historia veljesten kanssa, sitä ei kannata piilottaa.  Se pitää valjastaa voimavaraksi. Julistautuminen Aleksis Kivi -pääkaupungiksi on hyvä alku, mutta se vaatii toimia tuleville vuosille. Kunnanhallitus varsin hanakasti korosti, että päätökse

Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 23.3.2022 kuntastrategian vuosille 2022–2030

Valtuuston kokous alkoi juhlavissa merkeissä, kun Nurmijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen luovutti tasavallan presidentin puolesta itsenäisyyspäivän kunniamerkit ansioituneille kunnan päättäjille sekä kunnan työntekijöille. Minulle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein. Valtuusto päätti Nurmijärven kuntastrategiasta. Tässä valtuustoryhmämme puhe. Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltijat, valtuutetut ja muu yleisö Nurmijärven kuntastrategia on todennäköisesti  lähivuosien tärkein asiakirja minkä hyväksymme. Nyt on luotu hyvät suuntalinjat kohti parempaa arkea. Strategiatyö on edennyt mukavan ripeästi, osallistaen ja kuunnellen sekä valtuutettuja, sidosryhmiä että kuntalaisia. Strategian täytäntöönpano jää meille tässä salissa oleville. Kuntastrategia ei ole mainos, eikä esite, vaan tämän pitää ohjata meidän toimintaa lähivuosina. Todennäköisesti eniten strategiaan sitoutumista punnitaan budjettivaltuustossa. Strategiassa luvataan laadu

Nurmijärven matkailukoordinaattorista

Budjettivaltuustossa pitämäni puhe matkailukoordinaattorista: Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltija, valtuutetut ja muu yleisö Matkailun kehittäminen on nostettu yhdeksi Nurmijärvi – paremman arjen ilmiö -kuntastrategian painopistealueista. Me laadimme ja päätimme strategiasta yksimielisesti. Me kaikki olemme sitä mieltä, että matkailun kehittäminen on tärkeää. Kuva: Nurmijärven kunta Matkailun taloudellinen merkitys on lisääntynyt selvästi viime vuosikymmenten aikana Suomessa. On erikoista ajatella, ettei matkailu olisi alueellisesti merkittävää elinkeinoa. Matkailukoordinaattorin työtä kyseenalaistetaan. Mitä voittoa se tuo kunnalle tai miten hänen työtä mitataan. Taloudellinen hyöty on kuitenkin ensisijainen syy, miksi kunnat ylipäätään haluavat tuoda matkailua ja turisteja alueelleen. Tuusulan kunta tiedotti viikko sitten, että Tuusulan alueelle kertyi viime vu onna yli 37 miljoonaa euroa tuloja matkailusta. Summa on yli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2018. Matkailu toi Tuu