Siirry pääsisältöön

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty.

Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset.

Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten hyvin huonosti reitti on merkitty Hyvinkäältä Rajamäelle.   

Nurmijärvellä parantamistyöt etenevät, mutta Hyvinkään puolella tilanne on mielestäni masentavan huono. Eksyin reitiltä kahdesti ja turvauduin paikallisten apuun. Tarkin ja paras ohje oli:”tästä jostain se menee”.

Hyvinkäällä reitti lähtee Sveitsin uimahallilta, mutta sitä ei ole sinne tietenkään merkitty. Polulla kulkijan eksyminen varmistetaan lopullisesti sillä, että Hyvinkään puolella reitti on merkitty sinisellä ja Nurmijärvellä punaisella. Tätä tietoa ei ainakaan Hyvinkään puolen kartoista löytynyt tai en osannut tulkita karttaa oikein. Hyvinkäältä Herusiin tultaessa pitää siis tietää, että nyt siirrytään punaiselle polulle. En tiennyt ja väitän, että tätä tietoa ei reititä löydy. Kuulin tästä valtuutettu Kaisu Paulannolta. Kiitos.




Hyvinkäältä Rajamäelle kulkeva reitti on 30 kilometriä pitkä ilman eksymisiä. Vaellusreitin luonto ja maasto vaihtelevat hyvin paljon. Reitin alkupäässä Hyvinkäällä on jyrkkiä nousuja ja kivikkoinen kapea polku on haastava kovakuntoisellekin juoksijalle.  Kiljavannummen harju on kuivaa puolukka- ja kaunista kanervatyypin kangasmetsää, harju on muodostunut jääkauden seurauksena. Kiljavannummen vesistöt, harjut ja suot kuuluvat erilaisiin suojeluohjelmiin ja ovat osittain rauhoitettuja. Reitti on kaunis ja muutamat maisemat näin kolmasti kun juoksin edestakaisin etsimässä reittimerkintöjä. 30 kilometrin matkalle kertyi nousua yhteensä 500 metriä. Ajassa mitattuna nousuihin meni lähes tunti.  


Seitsemän veljeksen vaellusreitti kulkee Hyvinkäältä Nurmijärvelle ja sieltä Tuusulan kautta Vantaalle ja päättyy Helsinkiin. Myös Tuusula on aloittanut reitin parannustyöt.  Tuusulassa olevaa vanhaa reittiosuutta ei ole koskaan kiinteästi merkitty maastoon, jonka vuoksi sen käyttö on ollut käytännössä olematonta.  Vaellusreitin kehittämistarpeen johdosta Tuusulan kunta on teettänyt esiselvityksen, jonka pohjalta on laadittu luonnos uudesta mahdollisesta reitistä. Reitti kulkisi muutaman kilometrin nykyisen reitin itäpuolella tuoden reitin paremmin asutusalueiden ja julkisen liikenteen ulottuville. Vaellusreitti voisi kulkea noin neljän kilometrin osina teemalla "kylästä kylään".

Nurmijärvellä ja Tuusulassa parannetaan Seitsemän veljeksen vaellusreitin merkintöjä, samaa toivon Hyvinkäältä. Tämä hieno reitti ylsi 10 joukkoon Vuoden Retkikohde 2014 –äänestyksessä ja kehäradan valmistuminen parantaa reitin saavutettavuutta. Parannetaan vielä reittimerkintöjä, sillä tämä on upea nähtävyys, jossa yhdistyy historia ja luonto. Käykää tutustumassa.
 
 


 




Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vantaan maraton

Aloitin kesäkuussa maratonharjoittelun syksyn maratonille.  Tämän vuoden tavoitteena oli juosta maraton alle 3:40 aikaan. Kirjoitin maratonharjoittelusta aiemmin ja sen voi lukea täältä http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/09/kaksi-viikkoa-aikaa-pilata-maraton.html. Viimeisen viikon aikana juoksin tiistaina 4,87 km ja perjantaina 5,19. Aloitin tankkauksen keskiviikkona juomalla pari litraa vissyä päivässä ja syömällä enemmän pastaa ja leipää. Urheilujuomaa join puolilitraa perjantaina ja lauantaina. Tankkasin ajatuksella: älä syö mitään mitä et normaalisti söisi. Älä juo mitään mitä et normaalisti joisi. Join loppuviikolla myös oluen. Kävin keskiviikkona jalkahieronnassa. Diagnoosi oli tyly: oikean jalan pohje oli niin jumissa, että se oli tunnoton.  Hieronta auttoi hiukan ja sovimme, että tulen kisa-aamuna hakemaan kinesioteippauksen.   Suosittelen lämpimästi Rajamäeltä Rennoxpoint/Hieronatonni hierontaa. Sunnuntai 12.10 Kisa-aamuna eniten askarrutti sää ja kenkävalinta. Keli

Joukkoliikenteen ja uimahallin yhdistelmälippu kokeiluun

Välillä käy niin mukavasti, että itselle tärkeä asia on myös muille valtuutetuille tärkeä. Jätin aloitteen, että Nurmijärvellä otetaan käyttöön bussilippu, jolla pääsee edullisesti uimaan kunnan eri osista.  Kustannusvaikutuksia aloitteella ei ollut, sillä ehdotin, että 1000 euron kustannus otetaan valtuuston valtuustoseminaarin jälkiruokakuluista. Ajattelin, että valtuustolle on helppo päätös vaihtaa oma jälkiruoka kuntalaisten eduksi.  Perussuomalaisista 90% äänesti aloitettani vastaan ja valitsisi mieluummin itselleen jälkiruoan. Kokoomuksen ja keskustan riveissä äänet jakautuivat. Kokoomuksesta 4 (33%) ja Keskustasta jopa 7 (36%) valitsi mieluummin valtuuston tarjoilun. Vihreät, SDP ja VAS ovat usein samaa mieltä, mutta koska olemme vähemmistö, niin aloitteen läpimeno vaatii kannatusta myös suurista ryhmistä. Kiitos kaikille kannattaneille. Kuvassa vihreällä pohjalla näkyvät nimet valitsivan mieluummin jälkiruoan. Punaisella pohjalla muutosesityksemme, eli edullisemman lipputuotte