Siirry pääsisältöön

Puheeni kunnanvaltuustossa lokakuussa 2013 10.10.2013

Kunnan kokonaan omistaman Nurmijärven Sähkö Oy:n osallistuminen Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen nousi pääpuheenaiheeksi lokauussa pidetyssä kunnanvaltuuston kokouksessa. Tässä puheeni valtuustolle:

Fennovoiman rakentamiskustannuksiksi on arvioitu 4-6 miljardia euroa. Nurmijärven osuus on tällä hetkellä14 miljoonaa euroa.

Tämä on vasta arvio, sillä erikoiseksi tilanteen tekee se, että edes osakkaat eivät tiedä Fennovoiman ja Rosatomin välisen sopimuksen lopullista hintaa vai tietääkö?. Ei tiedä, sillä hinta on yhtiön hallituksen puheenjohtajan Pekka Ottavaisen mukaan auki siihen asti, kun laitos-toimitus-sopimukset on vuoden loppuun mennessä määrä allekirjoittaa ( Näin hän kertoi Yle 4. 10.) Me emme tiedä tämän projektin lopullista hintaa vielä.

Osakkaina olevien kunnallisten sähköyhtiöiden omistajakuntien taloustilanne on karua luettavaa näin. kirjoitti Helena Maijala ja Hanna Halmeenpää Helsingin sanomissa  viime torstaina.: Hamina ja Savukoski lomauttavat koko henkilöstönsä, Seinäjoki parisataa. Kouvolassa saa lähteä 600, ja Lahden Energiasta mahdollisesti kolmannes työntekijöistä. Tämä kertoo taloudellisesta riskistä. Raasepori yrittää välttää irtisanomisiaja ehkä siksi luopui Fennovoimasta tällä viikolla.

Fennovoima-asiassa on enemmän kyse siitä mihin meidän kunnan rahat käytetään kuin se, että onko Ydinvoiman puolesta vai vastaan.  Tämä  hanke tukee muita kuntia. Muita maanomistajia. Muita ihmisia . Rahan lisäksi kyse on myös imagosta, sillä tässä hankkeessa on mukana  myös Talvivaara.  

Kyse on rahasta ja myös imagosta. Missä me haluamme olla mukana.

Hankkeesta on siis jo luopunut E.ON, useat kunnat, paikalliset energiayhtiöt, Atria ja S-ryhmä. Maanantaina hankkeesta luopui Raasepori. Miksi tästä on luovuttu? Sillä kun E On vetäytyi muiden rahoitusosuus kasvoi huomattavasti.  

Miksi me jäisimme mukaan hankkeeseen, sillä Nurmijärven Sähkö on myös mukana kahdessa tuulivoimapuistohankkeessa. Tällaista edelläkävijän tietä Nurmijärven Sähkön kannattaa kulkea, eikä sitoutua riskialttiisiin ydinvoimalahankkeisiin. Tällaiseen minä kuntalaisena ja kuntapäättäjänä voin sitoutua, en epämääräiseen ja erittäin kalliseen  fennovoima-hankkeeseen. 

Se voi olla ,että tästä tulee kannattavaa ja jäätäviä tuloja,mutta  ei meille nurmijärveläisille. Meille tässä on vain  tarjolla taloudellinen riski .Nurmijärven uutisten nettisivuillaan teettämässä kyselyssä 78% vastanneista kuntalaisista oli sitä mieltä, että Fennovoimasta pitää erota.  Tämä oli Nurmijärven uutisten sivuilla.

Tänään ei siis  äänestetä ydinvoiman puolesta tai vastaan vaan tänään äänestetään rahasta, euroista. Mihin meidän eurot käytetään. Nurmijärveläisten eurot pitää jäädä nurmijärvelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 23.3.2022 kuntastrategian vuosille 2022–2030

Valtuuston kokous alkoi juhlavissa merkeissä, kun Nurmijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen luovutti tasavallan presidentin puolesta itsenäisyyspäivän kunniamerkit ansioituneille kunnan päättäjille sekä kunnan työntekijöille. Minulle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein. Valtuusto päätti Nurmijärven kuntastrategiasta. Tässä valtuustoryhmämme puhe. Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltijat, valtuutetut ja muu yleisö Nurmijärven kuntastrategia on todennäköisesti  lähivuosien tärkein asiakirja minkä hyväksymme. Nyt on luotu hyvät suuntalinjat kohti parempaa arkea. Strategiatyö on edennyt mukavan ripeästi, osallistaen ja kuunnellen sekä valtuutettuja, sidosryhmiä että kuntalaisia. Strategian täytäntöönpano jää meille tässä salissa oleville. Kuntastrategia ei ole mainos, eikä esite, vaan tämän pitää ohjata meidän toimintaa lähivuosina. Todennäköisesti eniten strategiaan sitoutumista punnitaan budjettivaltuustossa. Strategiassa luvataan laadu

Nurmijärvi ei kunnioita suojelumääräyksiä

Nurmijärven asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan, että kunta vastustaa kuntalaisen tekemää valitusta vanhan seurakuntatalon purkamisesta. Lautakunta päätti keväällä, että seurakunta saa luvan purkaa Kirkonkylässä kirkonmäellä sijaitsevan vanhan seurakuntatalon. Seurakuntatalon purkaminen jatkaa kunnassa vallitsevaa yleisesti hyväksyttyä linjausta, jonka mukaan suojelumerkintöjä ei tarvitse noudattaa kun vain jaksaa odottaa, että aika tekee tehtävänsä. Seurakunta on 90-luvusta lähtien yrittänyt päästä eroon kauniista seurakuntatalostaan. Miksi talo olisi pitänyt säilyttää? Samasta syystä kuin Toimela, joka koki saman nurmijärveläisen kohtalon. Kuvittele, että Nurmijärvellä olisi keskusta, jonka arkkitehtuurista yleiskuvaa hallitsisivat arkkitehtien suunnittelemat rakennukset, eivät rakennusyhtiöt. Hienoa puurakentamista edustavat keskustat ovat kuolemassa Suomesta sukupuuttoon. Nurmijärvellä olisi mahdollisuus erottua edukseen. Tai olisi ollut. Nurmijärvellä vois

Nurmijärvi julistautui Aleksis Kivi -pääkaupungiksi -puhe

Vihreä valtuustoryhmä kiittää hienosti suunnitellusta juhlavuoden ohjelmasta. Kohtuu niukalla budjetilla nurmijärveläiset tuntuvat saavan varsin monipuolisen juhlavuoden.  Samaan yhteyteen Vihreä valtuustoryhmä asettaa toiveen, että samanlaisella intohimolla ja valmistelulla syntyisi myös muut kunnan asiat.  Tämän päivän perusteella erityisesti valtuutettujen jättämät aloitteet. Kuten Aleksis Kivi kirjoitti: ”Kaikki onnistuu hyvin, jos käymme aina käsiin järkevällä mielellä” Ilolla kiitämme, että kunnassa puhutaan ilmiöittämisestä. Vaikka me toteamme, että Nurmijärvi on ilmiö, ei se tee siitä vielä totta.  Olemme sitä mieltä, että Nurmijärvi tarvitsee tarinan. Kuten viestintäpäällikkö Siltanen totesi maanantaina, meillä on 150 vuotinen historia veljesten kanssa, sitä ei kannata piilottaa.  Se pitää valjastaa voimavaraksi. Julistautuminen Aleksis Kivi -pääkaupungiksi on hyvä alku, mutta se vaatii toimia tuleville vuosille. Kunnanhallitus varsin hanakasti korosti, että päätökse