Siirry pääsisältöön

Puheeni kunnanvaltuustossa lokakuussa 2013 10.10.2013

Kunnan kokonaan omistaman Nurmijärven Sähkö Oy:n osallistuminen Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen nousi pääpuheenaiheeksi lokauussa pidetyssä kunnanvaltuuston kokouksessa. Tässä puheeni valtuustolle:

Fennovoiman rakentamiskustannuksiksi on arvioitu 4-6 miljardia euroa. Nurmijärven osuus on tällä hetkellä14 miljoonaa euroa.

Tämä on vasta arvio, sillä erikoiseksi tilanteen tekee se, että edes osakkaat eivät tiedä Fennovoiman ja Rosatomin välisen sopimuksen lopullista hintaa vai tietääkö?. Ei tiedä, sillä hinta on yhtiön hallituksen puheenjohtajan Pekka Ottavaisen mukaan auki siihen asti, kun laitos-toimitus-sopimukset on vuoden loppuun mennessä määrä allekirjoittaa ( Näin hän kertoi Yle 4. 10.) Me emme tiedä tämän projektin lopullista hintaa vielä.

Osakkaina olevien kunnallisten sähköyhtiöiden omistajakuntien taloustilanne on karua luettavaa näin. kirjoitti Helena Maijala ja Hanna Halmeenpää Helsingin sanomissa  viime torstaina.: Hamina ja Savukoski lomauttavat koko henkilöstönsä, Seinäjoki parisataa. Kouvolassa saa lähteä 600, ja Lahden Energiasta mahdollisesti kolmannes työntekijöistä. Tämä kertoo taloudellisesta riskistä. Raasepori yrittää välttää irtisanomisiaja ehkä siksi luopui Fennovoimasta tällä viikolla.

Fennovoima-asiassa on enemmän kyse siitä mihin meidän kunnan rahat käytetään kuin se, että onko Ydinvoiman puolesta vai vastaan.  Tämä  hanke tukee muita kuntia. Muita maanomistajia. Muita ihmisia . Rahan lisäksi kyse on myös imagosta, sillä tässä hankkeessa on mukana  myös Talvivaara.  

Kyse on rahasta ja myös imagosta. Missä me haluamme olla mukana.

Hankkeesta on siis jo luopunut E.ON, useat kunnat, paikalliset energiayhtiöt, Atria ja S-ryhmä. Maanantaina hankkeesta luopui Raasepori. Miksi tästä on luovuttu? Sillä kun E On vetäytyi muiden rahoitusosuus kasvoi huomattavasti.  

Miksi me jäisimme mukaan hankkeeseen, sillä Nurmijärven Sähkö on myös mukana kahdessa tuulivoimapuistohankkeessa. Tällaista edelläkävijän tietä Nurmijärven Sähkön kannattaa kulkea, eikä sitoutua riskialttiisiin ydinvoimalahankkeisiin. Tällaiseen minä kuntalaisena ja kuntapäättäjänä voin sitoutua, en epämääräiseen ja erittäin kalliseen  fennovoima-hankkeeseen. 

Se voi olla ,että tästä tulee kannattavaa ja jäätäviä tuloja,mutta  ei meille nurmijärveläisille. Meille tässä on vain  tarjolla taloudellinen riski .Nurmijärven uutisten nettisivuillaan teettämässä kyselyssä 78% vastanneista kuntalaisista oli sitä mieltä, että Fennovoimasta pitää erota.  Tämä oli Nurmijärven uutisten sivuilla.

Tänään ei siis  äänestetä ydinvoiman puolesta tai vastaan vaan tänään äänestetään rahasta, euroista. Mihin meidän eurot käytetään. Nurmijärveläisten eurot pitää jäädä nurmijärvelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nurmijärven matkailukoordinaattorista

Budjettivaltuustossa pitämäni puhe matkailukoordinaattorista: Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltija, valtuutetut ja muu yleisö Matkailun kehittäminen on nostettu yhdeksi Nurmijärvi – paremman arjen ilmiö -kuntastrategian painopistealueista. Me laadimme ja päätimme strategiasta yksimielisesti. Me kaikki olemme sitä mieltä, että matkailun kehittäminen on tärkeää. Kuva: Nurmijärven kunta Matkailun taloudellinen merkitys on lisääntynyt selvästi viime vuosikymmenten aikana Suomessa. On erikoista ajatella, ettei matkailu olisi alueellisesti merkittävää elinkeinoa. Matkailukoordinaattorin työtä kyseenalaistetaan. Mitä voittoa se tuo kunnalle tai miten hänen työtä mitataan. Taloudellinen hyöty on kuitenkin ensisijainen syy, miksi kunnat ylipäätään haluavat tuoda matkailua ja turisteja alueelleen. Tuusulan kunta tiedotti viikko sitten, että Tuusulan alueelle kertyi viime vu onna yli 37 miljoonaa euroa tuloja matkailusta. Summa on yli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2018. Matkailu toi Tuu

Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 23.3.2022 kuntastrategian vuosille 2022–2030

Valtuuston kokous alkoi juhlavissa merkeissä, kun Nurmijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen luovutti tasavallan presidentin puolesta itsenäisyyspäivän kunniamerkit ansioituneille kunnan päättäjille sekä kunnan työntekijöille. Minulle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein. Valtuusto päätti Nurmijärven kuntastrategiasta. Tässä valtuustoryhmämme puhe. Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltijat, valtuutetut ja muu yleisö Nurmijärven kuntastrategia on todennäköisesti  lähivuosien tärkein asiakirja minkä hyväksymme. Nyt on luotu hyvät suuntalinjat kohti parempaa arkea. Strategiatyö on edennyt mukavan ripeästi, osallistaen ja kuunnellen sekä valtuutettuja, sidosryhmiä että kuntalaisia. Strategian täytäntöönpano jää meille tässä salissa oleville. Kuntastrategia ei ole mainos, eikä esite, vaan tämän pitää ohjata meidän toimintaa lähivuosina. Todennäköisesti eniten strategiaan sitoutumista punnitaan budjettivaltuustossa. Strategiassa luvataan laadu

Toimelan pimitetty purkupäätös

 Kirkonkylässä sijaitseva, Nurmijärven rakennusperintöselvityksessä kakkosluokkaan rankattu Toimela puretaan vanhuksille suunnatun rakentamisen tieltä. Asemakaava- ja rakennuslautakunta on käynyt tutustumassa Toimelaan ja kuullut usean vuoden ajan kunnan toiveita jyrätä Toimela ja saada rakentaa tilalle betonilla päällystettyä kolmikerroksista harmautta.   Menetelmä, jolla asia esiteltiin lautakunnassa – tai oikeammin haluttiin piilottaa – on tavallaan jopa kekseliäs; päätöstä ei löydy teknisen johtajan esityksestä, vaan se täytyy kaivaa kaavamerkinnästä.  Toimelan kaavamerkintä oli aiemmin SR2: suojeltava rakennus. Asiaa on käsitelty nyt kolme vuotta, mutta koska päätös ei ole tyydyttänyt kuntaa, käsittelyä on jatkettu.  Kunta on päättänyt, että Toimela jyrätään, keinolla millä hyvänsä.   Asema- ja rakennuskaavalautakunnalle on esitelty Toimelan uusia suunnitelmia, joiden kaavamerkintään oli piilotettu uusi luokitus SR3. Sitä ei ole kirjattu esitykseen eikä päätökseen, vaan