Siirry pääsisältöön

Sata tonnia maamerkkiin vai kuntalaisten hyvinvointiin?



Nurmijärven kunta on julkaissut avoimen tarjouspyynnön Lintukoto-maisemateoksen toteutuksesta ja rakennustyöstä. Hankintailmoitukset.fi-sivuston mukaan hankkeen enimmäisarvo on 100 000 euroa.


Kunnan tiedotteessa kerrotaan, että maamerkkiin on varauduttu talousarvion investointiohjelmassa vuodelle 2024. Samassa tiedotteessa todetaan, että kunta kohdentaa juhlavuoden rahoittamiseen kunnan saamia testamenttivaroja. Asiasta on päätetty 18.3. kunnanhallituksessa.

Mitä kunnanhallitus on siis päättänyt? Pöytäkirjassa todetaan, että juhlavuoden erilliseen avustushakuun varataan kunnan testamenttivaroista 40 000 euroa, ei siis taideteokseen, sillä ”juhlavuoden sisältönä toteutetaan Nurmijärvelle pysyvään käyttöön jäävä maamerkki, jonka toteutukseen on varauduttu talousarvion investointiosassa vuodelle 2024”.

Luin läpi marraskuussa 2023 päätetyn investointiohjelman, enkä löytänyt mainintaa, jossa valtuusto olisi tehnyt päätöksen 100 000 euron taideteoksen hankinnasta.

Oli miten oli, niin kunnanhallitus on päättänyt käyttää maksimissaan 100 000 euroa ohiajavien autojen iloksi. Kannatan taidehankintoja ja rakastan kulttuuria, mutta minun mielestäni kunnan pitäisi käyttää rahat kuntalaisten hyvinvointiin.

Nuukan myötä valtuustossa äänestimme mm. taiteen perusopetuksesta, johon kohdistui 24 000 euron säästöt. Äänestin taiteen perusopetuksen leikkauksia vastaan, mutta salin oikea laita murjoi säästöt läpi. Itse olisin vaihtanut ohiajavien autojen iloksi suunnitellun taideteoksen esimerkiksi taiteen perusopetuksen tukemiseen.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Räty kertoo, että Lintukoto-maamerkki toimii Nurmijärven porttina ja tienviittana ja kertoo tarinaamme tien käyttäjille.

Jos asia olisi tuotu valtuustoon, olisin ehdottanut, että kunta pystyttää Tampereen moottoritien varteen kyltin, jossa voisi lukea esimerkiksi: ”250-vuotias Nurmijärven kunta lahjoitti 100 000 euroa lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi” tai muuta vastaavaa, mihin kunta olisi voinut kohdentaa varat ja tiedottaa siitä. Tällainen tempaus olisi todennäköisesti tuonut kunnalle ansaittua mediahuomiota.

Tällaista tarinaa haluaisin kertoa Nurmijärvestä.

Kun syksyllä valtuustoon todennäköisesti tuodaan uusi leikkauslista, jokainen kotiinsa ajava kuntalainen voi nimetä Lintukoto-taideteoksen tulevien leikkausten kohdennusten muistomerkiksi. Toivotaan, ettei siitä tule esimerkiksi lämmittämättömän tekonurmen muistopatsasta.

Jo toteutetuista leikkauksista voi valita esimerkiksi ”vähävaraisten järjestöjen tuen lakkautamisen muistokivi”, tai ”urheiluseurojen avustuksien leikkauttamisen taideteos” tai ”Nurmijärvi – Lintukoto taiteen perusopetuksen leikkauksille. ”

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty. Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset. Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten  hyvin  huonosti reitti on merkitty Hyvinkääl

Joukkoliikenteen ja uimahallin yhdistelmälippu kokeiluun

Välillä käy niin mukavasti, että itselle tärkeä asia on myös muille valtuutetuille tärkeä. Jätin aloitteen, että Nurmijärvellä otetaan käyttöön bussilippu, jolla pääsee edullisesti uimaan kunnan eri osista.  Kustannusvaikutuksia aloitteella ei ollut, sillä ehdotin, että 1000 euron kustannus otetaan valtuuston valtuustoseminaarin jälkiruokakuluista. Ajattelin, että valtuustolle on helppo päätös vaihtaa oma jälkiruoka kuntalaisten eduksi.  Perussuomalaisista 90% äänesti aloitettani vastaan ja valitsisi mieluummin itselleen jälkiruoan. Kokoomuksen ja keskustan riveissä äänet jakautuivat. Kokoomuksesta 4 (33%) ja Keskustasta jopa 7 (36%) valitsi mieluummin valtuuston tarjoilun. Vihreät, SDP ja VAS ovat usein samaa mieltä, mutta koska olemme vähemmistö, niin aloitteen läpimeno vaatii kannatusta myös suurista ryhmistä. Kiitos kaikille kannattaneille. Kuvassa vihreällä pohjalla näkyvät nimet valitsivan mieluummin jälkiruoan. Punaisella pohjalla muutosesityksemme, eli edullisemman lipputuotte

Toimelan pimitetty purkupäätös

 Kirkonkylässä sijaitseva, Nurmijärven rakennusperintöselvityksessä kakkosluokkaan rankattu Toimela puretaan vanhuksille suunnatun rakentamisen tieltä. Asemakaava- ja rakennuslautakunta on käynyt tutustumassa Toimelaan ja kuullut usean vuoden ajan kunnan toiveita jyrätä Toimela ja saada rakentaa tilalle betonilla päällystettyä kolmikerroksista harmautta.   Menetelmä, jolla asia esiteltiin lautakunnassa – tai oikeammin haluttiin piilottaa – on tavallaan jopa kekseliäs; päätöstä ei löydy teknisen johtajan esityksestä, vaan se täytyy kaivaa kaavamerkinnästä.  Toimelan kaavamerkintä oli aiemmin SR2: suojeltava rakennus. Asiaa on käsitelty nyt kolme vuotta, mutta koska päätös ei ole tyydyttänyt kuntaa, käsittelyä on jatkettu.  Kunta on päättänyt, että Toimela jyrätään, keinolla millä hyvänsä.   Asema- ja rakennuskaavalautakunnalle on esitelty Toimelan uusia suunnitelmia, joiden kaavamerkintään oli piilotettu uusi luokitus SR3. Sitä ei ole kirjattu esitykseen eikä päätökseen, vaan