sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Nurmijärvi julistautui Aleksis Kivi -pääkaupungiksi -puhe


Vihreä valtuustoryhmä kiittää hienosti suunnitellusta juhlavuoden ohjelmasta. Kohtuu niukalla budjetilla nurmijärveläiset tuntuvat saavan varsin monipuolisen juhlavuoden. 

Samaan yhteyteen Vihreä valtuustoryhmä asettaa toiveen, että samanlaisella intohimolla ja valmistelulla syntyisi myös muut kunnan asiat. 
Tämän päivän perusteella erityisesti valtuutettujen jättämät aloitteet.

Kuten Aleksis Kivi kirjoitti:
”Kaikki onnistuu hyvin, jos käymme aina käsiin järkevällä mielellä”

Ilolla kiitämme, että kunnassa puhutaan ilmiöittämisestä. Vaikka me toteamme, että Nurmijärvi on ilmiö, ei se tee siitä vielä totta.  Olemme sitä mieltä, että Nurmijärvi tarvitsee tarinan. Kuten viestintäpäällikkö Siltanen totesi maanantaina, meillä on 150 vuotinen historia veljesten kanssa, sitä ei kannata piilottaa.  Se pitää valjastaa voimavaraksi.

Julistautuminen Aleksis Kivi -pääkaupungiksi on hyvä alku, mutta se vaatii toimia tuleville vuosille. Kunnanhallitus varsin hanakasti korosti, että päätöksellä ei ole kustannusvaikutuksia.

Tulevina vuosina mielestäni siihen pitää kuitenkin varata rahaa. Se, että me olemme Aleksis Kivi -pääkaupunki edellyttää joka vuodelle toimenpiteitä asian ylläpitämiseksi. Käytännön toimet tarvitsevat myös resursseja, jotta juhlallisesta julistuksesta pääsemme käytännön tasolle: vaikka kirjastojen kehittäminen nykyaikaisemmiksi kohtaamispaikoiksi, joista löytyy tämän ajan lukijoita kiinnostavaa luettavaa ja sisältöjä.

Veljekset varmasti katsoisivat tyytyväisinä sitä kuinka uudet sukupolvet ovat löytäneet itselleen merkityksellistä ja kiinnostavaa luettavaa. Turvatkaamme siis riittävät resurssit. 

Tämä päätös julistautua Aleksis Kivi -pääkaupungiksi on ryhmämme mielestä tyylikäs toimenpide, jolla nostetaan esiin satsaus mitä täällä tehdään Seitsemän veljeksen, sekä erityisesti lukemisen edistämiseksi.  

Suomalaisten lukemiseen käyttämä aika on tutkimusten mukaan vähentynyt selvästi ja etenkin nuorten lukutaito on romahtanut huolestuttavasti. Nyt jos ja kun me omalla tavallaan julistaudumme myös lukukunnaksi, niin tässä on hyvä paikka pohtia mitä se käytännössä tarkoittaa? Ehkä me haastamme muita kuntia lukemaan? Tai missä kunnassa lainataan väkimäärään nähden eniten kirjoja.  Tärkeä asia, sillä ilman lukemista tarinamme loppuu lyhyeen ja heikon lukutaidon vaikutus näkyy esimerkiksi syrjäytymisenä.

Yhtenä lukuinnon kannustajana Nurmijärven kunta julkaisee Seitsemän veljestä -teoksesta sosiaalisen median draaman. Jukolan veljekset, @jukolabros1870, ja muut Kiven teoksesta tutut hahmot esiintyvät jatkossa Facebookissa, Instagramissa sekä Twitterissä.

Kiitos kunnan viestinnälle, kun ovat rakentaneet IG- tilit, valinneet häsät ja hommanneet liikutettavan kuvausseinän. Itse en äkkiseltään muista näin raikasta otetta viestinnästä meidän kunnassa.

”Ei maassa eikä taivaassa ole paikkaa niin rakasta kuin se, jossa synnyimme ja kasvoimme ja jonka tantereilla pieninä piimäpartaisina piehtaroitselimme” Näin kirjoitti Aleksis Kivi Seitsemässä veljeksessä. Tätä tannerta meillä täällä on, kuten Seitsemän veljeksen kaunis reitti.

Luonnolla on tärkeä asema Aleksis Kiven kirjallisessa tuotannossa. Seitsemässä veljeksessä metsä on konkreettisesti läsnä, olipa kysymys veljesten lapsuudesta Jukolassa tai heidän miehiksi varttumisestaan Impivaarassa. Suomalaisen kirjallisuuden edelläkävijän ja suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksen, Seitsemän veljeksen, kunniaksi tulee perustaa luonnonsuojelualue. Jätimme tänään vihreänä valtuustoryhmänä aloitteen, jossa esitämme Seitsemän veljeksen luonnonsuojelualueen perustamista. 

Kunnat voivat tarjota omistamiaan alueita suojeluun paikalliselle ELY-keskukselle. Alueista perustetaan pysyviä yksityisiä suojelualueita.  Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksella on tietoa Nurmijärven luontokohteista ja ympäristökeskus voi avustaa sopivan suojeltavan alueen etsinnässä. Suojeltavan alueen täytyy täyttää luonnonsuojelulain mukaiset edellytykset. Alue voi olla esimerkiksi tärkeä virkistyskohde, kuntalaisten suosima ulkoilukohde tai kaunis maisemallisesti.  Tähän kuvaukseen sopivaa luontoa löytyy sopivasti mm. Seitsemän veljeksen reitiltä.

Luonnonsuojelualueen perustaminen on pysyvä kunnianosoitus, joka muistuttaa olemassa olollaan Seitsemän veljeksen merkityksestä Nurmijärvelle.
Toiveena tietenkin olisi, että kunta ja Ely mahdollistavat tämän luonnonsuojelualueen juhlallisen luovutuksen lokakuussa Aleksis Kiven päivänä

Loppuun vielä ajatuksia ja ideoita miten juhlavuosi voisi näkyä. Todennäköisesti osa näistä on myös jo kunnan puolelta hienosti hoidossa.

Nurmijärven sähkö on hienosti mukana valotaideteoksessa, joka valaisee kolmostietä, mutta Nurmijärven sähköllä on myös ympäri kuntaa muuntamoja. Monissa kunnissa ja kaupungeissa muuntamot on joko maalattu tai niihin on teipattu taidetta. Nurmijärven sähkö voisi valita seitsemän muuntamoa, nimetä ne veljesten mukaan ja tilata niihin taidetta tai teipata niihin katkelmia tekstistä?

Rajamäen uimahallissa on hieno, valtava screen uima-allas ja saliosastolla. Nurmijärven kulttuuripalvelut voisi tuottaa ja toimittaa sinne materiaalia muistuttamaan Seitsemästä veljeksestä ja juhlavuodesta.  Tai vielä parempaa yhteistyössä koulujen kanssa.

Ahkerat Nurmijärven ploggaajat, eli roskajuoksijat, voisivat järjestää Seitsemän Veljeksen reitin ploggaus- päivän keväälle.

Lukemisen edistämisen juhlavuotena tietenkin kirjastot yhteistyössä opetustoimen kanssa on tässä varmasti myös keskiössä.  Tässä myös olisi houkuttava paikka palkita kuukausittain kuukauden nuori lukija. 

Olen jo aikaisemmin myös ehdottanut tai haaveillut, että Klaukkalan korkeaan kerrostaloon, eli siihen maitopurkkiin,  sopisi hienosti Seitsemän Veljeksen muraali.


Meillä on kunta starttannut ja ideoinut hienon juhlavuoden. Näin Nuuka- kautena koitetaan me kuntalaisina, vanhempina, urheiluseurojen jäseninä, vaikuttajina tehdä tästä myös omalta osaltamme ilmiö.

Nurmijärven uutiset uutisoi kokouksesta: https://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/837308-nurmijarvi-julistautui-aleksis-kivi-paakaupungiksi-symbolinen-teko  

1 kommentti:

 1. Ole hyvä ja lue tämä todistus siitä, kuinka tohtori Sacre auttaa minua palaamaan entisen rakastajani Maria takaisin luokseni, Maria hajosi kanssani kahdesta syystä oltuaan parisuhteessa 2 vuotta ja muutama kuukausi, hän alkoi valittaa, että olin liian lihava ja minä ei voi tyydyttää häntä seksuaalisesti, olin hämmentynyt, sitten hän välitti, ystäväni kautta, jonka kanssa otin yhteyttä tohtori Sacreen, joka teki minusta täydellisen miehen, hän valmistaa minulle kasviperäisiä lääkkeitä, jotka vähentävät rasvaa ja saavat minut vahvaksi, on mies, ja valmista myös kasviperäisiä lääkkeitä peniksen laajentamiseen, minulla oli erittäin hyvä kehon muoto ja 12 cm: n penis nyt ilman sivuvaikutuksia, muutaman kuukauden kuluttua soitin hänelle, mutta hän kieltäytyi tulemasta takaisin luokseni, mutta rakastan häntä paljon, minä valittaa nopeasti tohtori Sacrelle avusta ja hän auttaa minua ja heittää loitsun häneen ja 12 tunnin sisällä hän muutti mieltään ja palasi luokseni, ja tänään olemme jälleen onnellisia on rakastaja, hän rakastaa minua nyt enemmän kuin ennen kaikkea kiitos Tohtori Sacre, ota yhteyttä tohtori Sacreen alla olevista tiedoista
  Sähköposti: sacretempleofpower@gmail.com
  WhatsApp-numero: +2349076034359
  Olen iloinen voidessani jakaa nämä tiedot kanssasi, kun luen, että tiedän, että ne auttavat jotakuta siellä

  Christopher.

  VastaaPoista