perjantai 6. syyskuuta 2019

Nurmijärvi ei kunnioita suojelumääräyksiä


Nurmijärven asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan, että kunta vastustaa kuntalaisen tekemää valitusta vanhan seurakuntatalon purkamisesta.

Lautakunta päätti keväällä, että seurakunta saa luvan purkaa Kirkonkylässä kirkonmäellä sijaitsevan vanhan seurakuntatalon.

Seurakuntatalon purkaminen jatkaa kunnassa vallitsevaa yleisesti hyväksyttyä linjausta, jonka mukaan suojelumerkintöjä ei tarvitse noudattaa kun vain jaksaa odottaa, että aika tekee tehtävänsä.

Seurakunta on 90-luvusta lähtien yrittänyt päästä eroon kauniista seurakuntatalostaan.

Miksi talo olisi pitänyt säilyttää? Samasta syystä kuin Toimela, joka koki saman nurmijärveläisen kohtalon.

Kuvittele, että Nurmijärvellä olisi keskusta, jonka arkkitehtuurista yleiskuvaa hallitsisivat arkkitehtien suunnittelemat rakennukset, eivät rakennusyhtiöt. Hienoa puurakentamista edustavat keskustat ovat kuolemassa Suomesta sukupuuttoon. Nurmijärvellä olisi mahdollisuus erottua edukseen. Tai olisi ollut. Nurmijärvellä voisi olla keskusta, jossa vanha perinteikäs rakentaminen yhdistyy moderniin arkkitehtuuriin. Tai olisi voinut olla.

Seurakuntatalon suhteen Ely-keskus on linjannut, että rakennuksen korjaus- ja muutostyöt merkitsisivät uudisrakentamiseen verrattavia toimenpiteitä, jolloin rakennuksen alkuperäiset kerrostumat, kuten rakennusosat ja -pinnat, katoaisivat ja se muuttuisi uudisrakennukseksi.

Tämä olisi TIETENKIN ollut estettävissä jo 90-luvulla, jolloin KHO hylkäsi purkamispäätöksen, koska talo edustaa sodan jälkeisen ajan rakennuskulttuuria ja kuuluu kirkonmäen miljööseen. 
Seurakunnan ratkaisu oli karu: Pistetään lämmitys pois päältä ja annetaan ajan kulua.

Myös maakuntamuseo totesi rakennuksen olevan edelleen korjattavissa, mutta korjaustöissä ei todennäköisesti voitaisi säilyttää alkuperäisiä rakennusosia ja pintoja. Rakennuksen julkisivu olisi ollut mahdollista säilyttää, jolloin kirkonmäen miljöö olisi säilynyt.

Laiminlyönti on erityisen moitittavaa, kun kyseessä on suojeltu rakennus ja omistajalla on käytössään palkattuja kiinteistöalan ammattilaisia sekä maallikkojäsenistä koostuva kiinteistöpalvelujen johtokunta. Seurakunta olisi tarvittaessa voinut pyytää kunnostukseen neuvoja Museovirastolta.

Kyseessä ei ole siis vahinko, vaan tiedostettu laiminlyöntien ketju. Rakennuksen kunnostaminen säilyttäisi sen osana kerroksellista, historiallista Nurmijärven kirkonkylän omaleimaista rakennusmiljöötä. Rakennukset kantavat muistoja. Valtakunnallisesti arvokas kirkonmäki on kokonaisuus, johon vanha seurakuntatalo erottamattomana osana kuuluu.

Asema ja rakennuslautakunnan viranhaltijapäätöksistä selviää, että kunta on tilannut kuntoarvion vanhan sähkölaitoksen alueen kolmelle rakennukselle, joista yksi on suojeltu. Tämä todennäköisesti tarkoittaa sitä, että nyt tarkistetaan onko aika tehnyt nurmijärveläisen tehtävänsä myös näille rakennuksille. Muutama on vielä jäljellä. Tätä menoa ei kauaa.

Sami Virtanen
asemakaavoitus- ja rakennuskaavalautakunta, varapuheenjohtaja kunnanvaltuutettu (vihr.)

Hannele Ruoti

asemakaavoitus- ja rakennuskaavalautakunta, jäsen, varavaltuutettu, (kesk.)

Kirjoitus on julkaistu Nurmijärven Uutisten mielipidepalstalla.

1 kommentti:

 1. Lukemisen jälkeen hyväksyt kanssani tämän erittäin hyvä jakaa täällä kommentti, uskon sen inspiroivan myös muita, koska olen löytänyt onnellisuuden ja ilon avioliittoani tänään, olen elävä todistaja, että se toimii minulle, mieheni palata takaisin kotiin kahden vuoden avioeron jälkeen, se on melkein uskomatonta, mutta ihmeellistä.
  Olen onnellinen äiti kahdelle lapselle ja työskentelen lääkärinä. Muutama viikko sitten luin vastaavia kommentteja suhdeneuvontablogin postituksesta, joka koski yhdysvaltalaista Theresa-nimistä naispuolista naista, hän todisti kuinka hän palautti todellisen rakkauden ja luottamuksen rikkoutuneeseen avioliittoonsa, hän sanoi Dr.Oduduwa, joka auttoi häntä sovitteluun aviomiehen kanssa useiden kuukausien jälkeen. erottaminen. Olin niin onnekas lukeessani tätä kommenttia ja kopioin Dr.Oduduwan henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen kommunikoidakseen hänen kanssaan henkilökohtaista apua varten kiireellistä apua entisen aviomieheni kotiin palauttamiseksi {dr.oduduwaspellcaster@gmail. com}
  Viime viikon maanantaiaamuna lähetän sähköpostiviestin kommunikoidakseni saman tohtori Oduduwan kanssa apua varten.
  Kaksi kuukautta sitten minulla oli valtava taistelu mieheni Andersin kanssa, hän katsoi suoraan silmiini; sanoi, että avioliitto on ohi, hän sanoi, että hän on tehnyt avioliittoamme, hän otti pois poikani Felixin ja matkusti maamme elää Kanadaan toisen naisen kanssa, siitä lähtien olen yrittänyt soittaa ja lähettää viestejä hänet puhelimien, sosiaalisen mediaanin ja sähköpostin välityksellä, mutta hän esti kokonaan linjani pääsemästä häneen ja poikamme Felix oli hänen kanssaan ja en voinut kuulla poikani ääntä, tämä kipu olen käynyt läpi kaiken elämäni siihen päivään asti, kun tapasin suuren Dr.Oduduwa Rakkaus -loitsija, olin niin turhautunut ja tarvitsin apua ainakin puhuaksemme poikamme Felixin kanssa, minut luettiin pyytämään anteeksi myös silloin, kun me molemmat tiedämme, että hän teki vääryyttä minulle, hän vei poikani pois minulta yli 7 kuukaudeksi ei sanoja, ei kirjainta. tämä tilanne tappoi minut joka päivä, olin masentunut ja tarvitsin kipeästi kiireellistä apua ja ratkaisua tämän ongelman ratkaisemiseksi, joten otan yhteyttä Dr.Oduduwan sähköpostiosoitteeseen, koska uskon, että hän voi olla vain toivoa auttaakseni palaamaan aviomieheni kotiin poikani Felixin kanssa . Tohtori Oduduwa vakuutti kuitenkin minulle, että hän voi auttaa minua palaamaan mieheni ja lapseni takaisin kotiin 7 päivän kuluessa rakkauden oikeinkirjoitusrukouksista, olin järkyttynyt ja kokeilin sitä, seuraan huolellisesti hänen ohjeitaan askel askeleelta. Kaksi päivää sen jälkeen, kun Dr.oduduwa sanoi suorittaneensa lumoavan rakkaudenkirjoitusvoiman ilmaan ratkaisun temppelissä, kaikki nämä hän teki kaikki yksin, en tehnyt mitään vain toimittamalla vaaditut esineet. Sinä samana iltana aviomieheni Anders soitti minulle matkapuhelimella anteeksi, hän oli erittäin sopber puhui minulle mukavasti, hän oli erittäin pahoillani kaikesta, mitä hän teki satuttaakseen minua. Anders palaa takaisin kotiin Felixin kanssa. Olen tänään niin onnellinen, että olen perheeni kunnostettu ja mieheni ja rakastan toisiamme enemmän kuin everafter. Arvostan ja kiitos ikuisesti Oduduwalle. Lupaan jakaa hyvien uutisten todistukseni ystävilleni ja kaikille täällä maailmassa.
  Oduduwa kertoi minulle myös, että hänellä on lahjakkaita valtuuksia ratkaista seuraavat elämän haasteet;
   * Rakkausloitsut Win-Back Ex-rakastaja
  * Menestys ja menekinedistäminen Talisman-rengas * onnekas viehätysrengas.
  * osastot - SUOJAUSKOKO
  * Perinteiset juuret ja yrtit parantavat sairautta, parantavat syöpää
    Tauti, paranna HIV, korkea verenpaine.
  * hedelmällisyysmaagia
  * Onnekkaita LOTTERYNUMEROITA
  * SULJETTU SORMUS VOITTAMISEKSI - PELI jne.
  Olet erittäin onnekas lukeessani tänään hyvää uutta todistustani, se toimii minulle. Uskon, että se toimii myös sinulle.
  {Dr.oduduwaspellcaster@gmail.com}

  VastaaPoista