lauantai 20. joulukuuta 2014

Vuoden parhaat levyt

Minulle vuoden parhaat levyt on niitä, jotka otan mukaan kotiin, juoksulenkille, viinilasilliselle sekä automatkalle. Tällaisia kotimaisia levyjä ei tänä vuonna tullut kuin muutama: Haloo Helsinki, Jannika B ja Isac Elliot. Joista jälkimmäinen on tullut tutuksi tyttären huoneen kautta. Ihan kiva pop-levy se silti on. Spotifyn My Year In Music -palvelun mukaan olen kuunnellut tänä vuonna eniten Isac Elliotin Baby I –kappaletta. Tämä johtuu siitä, että Isacilla oli joku kamppis, jossa tietyllä Spotify – soittomäärällä avutui uusi video tms. Kotona tytär jätti puhelimensa Spotifyn yöksi repeatille. Minun tunnareilla tietenkin. Sijoitin muutaman euron ja tilasin familypaketin. Enää ei lähde Ikke soimaan kesken juoksulenkin, kun kotona alkaa Elliot -maraton. Siinä listani vuoden parhaista kotimaisista.  Jannika B:lle pisteet vuoden parhaasta suomalaisesta tekstistä biisissä Itseni herra.

5. Robbie Williams – Under the Radar
Levy, joka löytyy edelleen AINOASTAAN YouTubesta. Pelkästään National Treasure  -biisi riittää nostamaan tämän vuoden parhaiden levyjen joukkoon. Lue tarkempi arvioni täältä: http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/12/robbie-williams-under-radar.html
 


4. Ed Sheeran – X
Lue Jussi Mäntysaaren arvio levystä täältä http://alsosprachjussi.blogspot.fi/2014/06/levyarvio-ed-sheeran-x.html. Ei ole juuri lisättävää, muuta kuin se, että levyn paras biisi on mielestäni Bloodstream.  Biisi, jonka tarina ja melodia jäävät kummittelemaan joka kuuntelukerran jälkeen. Kylmixet. Hyvä tunnelma. Upea teksti. YouTuben kaikkia graafisia ominaisuuksia on selkeästi hyödynnetty tässä lyrics -videossa.
 


3. Bruce Springsteen – High Hopes
Yksi vuoden parhaista levyistä julkaistiin jo tammikuussa  kun Pomo ja Tom ”mun-kitara-on-aina-liian-ylhäällä” Morello julkaisivat covereista ja uusista versioista koostuvan levyn. Kaksikko päätyi yhteen, kun Morello oli tuuramassa Van Zandtia Australian kiertueella.  Ennen julkaisemattomista Springsteenin omista biiseistä albumin parhaimmistoa on vuoden 2002 The Rising levylle tehty Harry’s Place, joka ei aikanaan kelvannut albumille tarinan tematiikan vuoksi.  

Downtown hipsters drinkin' up the drug line
Down in the kitchen workin' in the coal mine
Got a special sin, mister, you can't quite confess
Messy little problem
Maybe baby needs a new dress
Razor-back diamond shines a little too hard
Need a hammer help you handle
A little trouble in your backyard
Bring it on down to Harry's Place

American Skin (41 Shots) on biisinä ja tekstinä todella iso. Biisi kertoo vuonna 1999 poliisien tappamasta guinealaisesta Amadou Diallosta. Aseistamatonta 23-vuotiasta opiskelijaa ammuttiin kohti New Yorkissa 41 kertaa. 19 laukausta osui. Poliisit armahdettiin ja perhe sai 3 miljoonaa dollaria hyvitystä. Reilua. Tällaiseen tekstiin harva pystyy:

41 shots, Lena gets her son ready for school
She says, "On these streets, Charles
You've got to understand the rules
If an officer stops you, promise me you'll always be polite
And that you'll never ever run away
Promise Mama you'll keep your hands in sight"
 
 

Viimeeksi tänään lenkillä liikutuin tästä säkeistöstä. Siihen saattoi vaikuttaa eilisillan viinilasilliset. Helvetin iso biisi.

Uudelleen nauhoituksista paras on EHDOTTOMASTI The Ghost of Tom Joad. Tom Morellon lauluääni, sekä Rage Against Machine –tyylinen kitarasoolo toimii aivan helvetin hienosti yhdessä.

 

Down in the Holessa on hieno tunnelma ja lauluefekti. Mahtava biisi lumisille juoksupoluille. Jos et vielä vakuuttunut, niin kuuntele Vietnam –sodan tarina The Wall.  

2. Anathema –Distant Satellites
Iso albumi.  Vain yksi huono biisi.  Kirjoitin pidemmän arvion syksyllä: http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/10/anathema-distant-satellites.html

1. Pink Floyd – The Endless River
Ylivoimaisesti vuoden paras levy. Satoja kuuntelukertoja alla. Jos pitäisi löytää 2000 –luvulla julkaistu parempi albumi kuin tämä, niin se saattaisi myös  olla vaikeaa. Pidempi arvioi löytyy täältä:http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/11/pink-floyd-endless-river.html

 
Suosittelen myös lukemaan Rumban Premium puolella olevan Jean Ramsayn mainion arvion: http://www.rumba.fi/premium/pink-floydin-viimeisen-albumin-lapi-virtaava-ikuinen-virta/


Vuodelle 2015 on suuria odotuksia. David Gilmourilta tulee soololevy ja kiertue. Roger Waters julkaisee The Wall dvd:n ja mahdollisesti myös uuden levyn. Kaikki kotimaiset suosikkini julkaisevat myös ensi vuonna musiikkia: Ismo Alanko, CMX, Neljä Ruusua ja Sir Elwood.

2 kommenttia:

  1. Mun listalle ylsi aika paljon raskasta musiikkia tänä vuonna, esimerkiksi Lost Society. Ensi vuodelta odotan muun muassa CMX:n, Mokoman, Satellite Storiesin tai Lifehousen levyjä.

    VastaaPoista
  2. Eihän tähän sitten mennyt kuin kaksi kuukautta, että sain nää kuunneltua kun kahlasin Jussin listat samalla läpi. Täähän oli mainio lista. Hyviä levyjä jokainen. Niin kuin aiemmin jo sanoinkin oli Ed Sheeran jostain syystä mennyt multa aiemmin ohi ja samoin oli päässyt käymään Anatheman kanssa. Molemmista tykkäsin ihan helvetisti.

    Brucea fiilistelin viime yönä kolmen aikaan... ah, toimi.

    VastaaPoista