Siirry pääsisältöön

Puheeni kunnanvaltuustossa lokakuussa 2013 10.10.2013

Kunnan kokonaan omistaman Nurmijärven Sähkö Oy:n osallistuminen Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen nousi pääpuheenaiheeksi lokauussa pidetyssä kunnanvaltuuston kokouksessa. Tässä puheeni valtuustolle:

Fennovoiman rakentamiskustannuksiksi on arvioitu 4-6 miljardia euroa. Nurmijärven osuus on tällä hetkellä14 miljoonaa euroa.

Tämä on vasta arvio, sillä erikoiseksi tilanteen tekee se, että edes osakkaat eivät tiedä Fennovoiman ja Rosatomin välisen sopimuksen lopullista hintaa vai tietääkö?. Ei tiedä, sillä hinta on yhtiön hallituksen puheenjohtajan Pekka Ottavaisen mukaan auki siihen asti, kun laitos-toimitus-sopimukset on vuoden loppuun mennessä määrä allekirjoittaa ( Näin hän kertoi Yle 4. 10.) Me emme tiedä tämän projektin lopullista hintaa vielä.

Osakkaina olevien kunnallisten sähköyhtiöiden omistajakuntien taloustilanne on karua luettavaa näin. kirjoitti Helena Maijala ja Hanna Halmeenpää Helsingin sanomissa  viime torstaina.: Hamina ja Savukoski lomauttavat koko henkilöstönsä, Seinäjoki parisataa. Kouvolassa saa lähteä 600, ja Lahden Energiasta mahdollisesti kolmannes työntekijöistä. Tämä kertoo taloudellisesta riskistä. Raasepori yrittää välttää irtisanomisiaja ehkä siksi luopui Fennovoimasta tällä viikolla.

Fennovoima-asiassa on enemmän kyse siitä mihin meidän kunnan rahat käytetään kuin se, että onko Ydinvoiman puolesta vai vastaan.  Tämä  hanke tukee muita kuntia. Muita maanomistajia. Muita ihmisia . Rahan lisäksi kyse on myös imagosta, sillä tässä hankkeessa on mukana  myös Talvivaara.  

Kyse on rahasta ja myös imagosta. Missä me haluamme olla mukana.

Hankkeesta on siis jo luopunut E.ON, useat kunnat, paikalliset energiayhtiöt, Atria ja S-ryhmä. Maanantaina hankkeesta luopui Raasepori. Miksi tästä on luovuttu? Sillä kun E On vetäytyi muiden rahoitusosuus kasvoi huomattavasti.  

Miksi me jäisimme mukaan hankkeeseen, sillä Nurmijärven Sähkö on myös mukana kahdessa tuulivoimapuistohankkeessa. Tällaista edelläkävijän tietä Nurmijärven Sähkön kannattaa kulkea, eikä sitoutua riskialttiisiin ydinvoimalahankkeisiin. Tällaiseen minä kuntalaisena ja kuntapäättäjänä voin sitoutua, en epämääräiseen ja erittäin kalliseen  fennovoima-hankkeeseen. 

Se voi olla ,että tästä tulee kannattavaa ja jäätäviä tuloja,mutta  ei meille nurmijärveläisille. Meille tässä on vain  tarjolla taloudellinen riski .Nurmijärven uutisten nettisivuillaan teettämässä kyselyssä 78% vastanneista kuntalaisista oli sitä mieltä, että Fennovoimasta pitää erota.  Tämä oli Nurmijärven uutisten sivuilla.

Tänään ei siis  äänestetä ydinvoiman puolesta tai vastaan vaan tänään äänestetään rahasta, euroista. Mihin meidän eurot käytetään. Nurmijärveläisten eurot pitää jäädä nurmijärvelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eksymisiä Seitsemän veljeksen reitillä

Nurmijärven Vihreät jättivät vuoden alussa valtuustoaloitteen maastoreitestä Nurmijärvelle. Tämän aloitteen tarkoitus on saada Nurmijärvelle lisää merkittyjä maastoreittejä liikkumiseen. Maastopolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat kulkijoita lähiluontoon ja kaupunki- ja kyläympäristöön. Nurmijärvellä liikkuvat tietävät, etteivät Seitsemän veljeksen vaellusreitit ole riittävän hyvin merkitty. Nurmijärven kunta on aloittanut reitin merkitsemisen parantamistyöt. Pohjoisesta päin reitin maalimerkintöjä on parannettu kesän aikana. Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi, että he ovat kartoittaneet rikotut opasteet Seitsemän veljeksen reitiltä ja Kiljavan reitistöltä. Rikottujen osalta hankinnat on käynnistetty.  Palojoen pään puuttuvien opasteiden asentaminen alkaa keskiviikkona 24.9.  Tänään "Jokitalkkarit" aloittavat Myllykosken portaiden ja pitkospuiden korjaukset. Tutustuin sunnuntaina 21.9. miten  hyvin  huonosti reitti on merkitty Hyvinkääl

Vantaan maraton

Aloitin kesäkuussa maratonharjoittelun syksyn maratonille.  Tämän vuoden tavoitteena oli juosta maraton alle 3:40 aikaan. Kirjoitin maratonharjoittelusta aiemmin ja sen voi lukea täältä http://samivirtanen.blogspot.fi/2014/09/kaksi-viikkoa-aikaa-pilata-maraton.html. Viimeisen viikon aikana juoksin tiistaina 4,87 km ja perjantaina 5,19. Aloitin tankkauksen keskiviikkona juomalla pari litraa vissyä päivässä ja syömällä enemmän pastaa ja leipää. Urheilujuomaa join puolilitraa perjantaina ja lauantaina. Tankkasin ajatuksella: älä syö mitään mitä et normaalisti söisi. Älä juo mitään mitä et normaalisti joisi. Join loppuviikolla myös oluen. Kävin keskiviikkona jalkahieronnassa. Diagnoosi oli tyly: oikean jalan pohje oli niin jumissa, että se oli tunnoton.  Hieronta auttoi hiukan ja sovimme, että tulen kisa-aamuna hakemaan kinesioteippauksen.   Suosittelen lämpimästi Rajamäeltä Rennoxpoint/Hieronatonni hierontaa. Sunnuntai 12.10 Kisa-aamuna eniten askarrutti sää ja kenkävalinta. Keli

Joukkoliikenteen ja uimahallin yhdistelmälippu kokeiluun

Välillä käy niin mukavasti, että itselle tärkeä asia on myös muille valtuutetuille tärkeä. Jätin aloitteen, että Nurmijärvellä otetaan käyttöön bussilippu, jolla pääsee edullisesti uimaan kunnan eri osista.  Kustannusvaikutuksia aloitteella ei ollut, sillä ehdotin, että 1000 euron kustannus otetaan valtuuston valtuustoseminaarin jälkiruokakuluista. Ajattelin, että valtuustolle on helppo päätös vaihtaa oma jälkiruoka kuntalaisten eduksi.  Perussuomalaisista 90% äänesti aloitettani vastaan ja valitsisi mieluummin itselleen jälkiruoan. Kokoomuksen ja keskustan riveissä äänet jakautuivat. Kokoomuksesta 4 (33%) ja Keskustasta jopa 7 (36%) valitsi mieluummin valtuuston tarjoilun. Vihreät, SDP ja VAS ovat usein samaa mieltä, mutta koska olemme vähemmistö, niin aloitteen läpimeno vaatii kannatusta myös suurista ryhmistä. Kiitos kaikille kannattaneille. Kuvassa vihreällä pohjalla näkyvät nimet valitsivan mieluummin jälkiruoan. Punaisella pohjalla muutosesityksemme, eli edullisemman lipputuotte